full screen background image
Keresés
2021 október 22 - péntek
  • :
  • :

A Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület lett az Év Tolna Megyei Civil Szervezete

A Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület lett az Év Tolna Megyei Civil Szervezete

2019.02.01. Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díjat a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület, a Bazsonyi Arany Mecénás díjat Rühl Gizella vehette át péntek délután a Tolna Megyei Önkormányzattól. A Vármegyeháza Dísztermében megrendezett díjátadón két szekszárdi civil szervezetet különdíjjal ismertek el.

Február elseje a Civilek Napja, mely alkalomból a Tolna Megyei Önkormányzat minden évben elismeri a megyében tevékenykedő, kiemelkedő munkát végző civil szervezeteket, valamint az őket anyagilag támogató vállalkozások, magánszemélyek tevékenységét. A megyei önkormányzat ezen alkalomból adja át évről évre „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” és a „Bazsonyi Arany Mecénás díj ” elismeréseket. Az önkormányzat célja, hogy tevékenységében megerősítse, ösztönözze a civil szervezeteket és támogatóikat.

Az elmúlt tizenkét évben 43 közösség és 12 mecénás személy vagy szervezet kapott elismerést.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke a civil szervezeteket méltató ünnepi beszédében arról szólt, hogy a „civilek” ismerik a közösség erejében lévő mérhetetlen potenciált. Mint fogalmazott ők jól tudják, hogy több kéz magasabbra emelheti a legsúlyosabb terheket is. Hozzátette, a civil szervezetek szívvel-lélekkel teszik dolgukat, végzik missziójukat településükön, ahogy azt a megyei önkormányzat is próbálja tenni megyei szinten.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Fotó: Ótós Réka

A közgyűlés elnöke szerint fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a fiatal generációkra is szükség van, mert kell az utánpótlás, a segítő kezekre ugyanis mindig szükség van. Fehérvári Tamás úgy fogalmazott, meg kell mutatni, hogy milyen óriási dolgokra képesek a civil szerveződések. Mint azt a rendezvényre, illetve a díjazottakra utalva mondta, most lehetőség van azoknak a bemutatására, akik ezt kiválóan teszik.

Kiemelte, „kellenek a példaképek és az inspiráló történetek, melyek rávilágítanak, hogy jobb a való életben hasznosnak lenni, mint az online térben gubbasztani.”

Zárásként Fehérvári Tamás azt mondta, megtisztelő, hogy immár 5. alkalommal állhat a díjazottak előtt és még mindig töretlenül hisz abban, hogy a civilek minden egyes mozdulata gyarapítja környezetüket, közösségüket.

Fotó: Ótós Réka

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díjat az idén a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület nyert el. Különdíjat érdemelt a Szekszárd – Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület és a szintén szekszárdi Gyöngysor Alapítvány. A Bazsonyi Arany Mecénás díjat Rühl Gizella vehette át Fehérvári Tamástól, a megyei közgyűlés elnökétől, illetve Ribányi József alelnöktől.

A rendezvényen közreműködött Komjáthyné Horváth Ágnes, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a Medinai Tamburazenekar, valamint Wessely Judit és Tóth Róbert.

„Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete”

Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület

Az egyesület megalakulása óta szívvel-lélekkel a bogyiszlói hagyományok gyűjtésén, megőrzésén, átörökítésén és Bogyiszló hírnevének öregbítésén fáradozik. Küldetésük, hogy megőrizzék a település szokás viselet-, és énekhagyományát, és át is adják azt a fiatal korosztálynak minél szélesebb körben. Állandó felnőtt- és gyermektánc csoport működik az egyesület szárnyai alatt. Példamutató, hogy időt és energiát nem sajnálva idős falubelieket kerestek meg, házhoz mentek, illetve táncpróbákra hívták be őket azzal a céllal, hogy gyűjtsenek és tanuljanak tőlük. Tevékenységük alappillére a település rendezvényeinek szervezésében, de a Tájház létrejöttét is nagyban segítették. Azóta Bogyiszló a Tájházszövetség tagja lehet, segítve ezzel Bogyiszló Község hagyományainak, néprajzának, történelmének minél szélesebb körben való megismertetését.

Számos megyei és országos, határon túli fellépésen, rendezvényen vettek részt Európa különböző országaiban és városaiban, ahol képviselték Bogyiszlói, oklevelekkel, elismerésekkel tértek haza. Arany minősítéssel, Nívódíjjal, Kiváló Együttes címmel, Menettánc Különdíjjal ismerték el kiváló tevékenységüket.

Különdíj – Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület

Szekszárd egyik leghosszabb múltra visszatekintő, 170 regisztrált taggal rendelkező egyesülete, amely jelenlegi tagságával és formájában közel húsz éve végez a városban a közösség tagjai körében szociális tevékenységet, családsegítést, idősgondozást, a város lakosai számára pedig a település egészének érdekeit szolgáló nevelés, oktatás, ismeretterjesztés kereteit szélesen értelmezve intenzív kulturális tevékenységet és a Szekszárdhoz kapcsolódó kulturális örökség, kulturális értékek megőrzését.

Hatalmas eredményük a Szent János és Pál kápolna felújíttatásának megszervezése, adomány-és támogatásgyűjtés, 2010 óta a kápolna életre keltése. Az Egyesület 2016-ban elindította a Szekszárd Alsóvárosi Emlékek könyvsorozatot, melynek eddig 3 kötete jelent meg.

Különdíj – Gyöngysor Alapítvány

A tíz éve működő alapítvány közösségi pszichiátria keretében segíti a mentális betegeket egész évben, hogy vissza tudjanak illeszkedni a munkába. Ennek érdekében aktív internetes csoportot is működtetnek (Szeretet és remény), valamint felzárkóztató német nyelvtanfolyamot tartott két évig, hogy segítse a munkában való elhelyezkedés lehetőségét. Évente hobbiszakkört is indítanak, de kirándulások és író-olvasó találkozók, előadások is a palettájukon vannak.

Tevékenységük hiánypótló, a legnagyobb céljuk, hogy az embereket étellel, lélekvédelemmel, előadásokkal segítsék és állandó kapcsolatban legyenek a rászorulókkal, mindig elérhetőek legyenek.

Egy héten egyszer az “Állomás – Civil – Közösségi – Térben rendszeres látogatják az időseket. 2016-ban Magyar Élelmiszerbank pályázata alapján élelmiszer mentésben is részt vettek, de nyolc éve rendszeresen osztanak élelmiszert a rászorulóknak, idén 2,5 tonna élelmiszert juttattak el a rászorulókhoz. Tevékenységükkel közösségépítő, ismeretterjesztő szerepet is betöltenek.

„Bazsonyi Arany Mecénás díj”

Rühl Gizella

Tolnai vállalkozó, a Tolna megyei kultúra egyik legjelentősebb civil menedzsere, mecénása. 2000 óta működteti az országban – a megyei szinten – egyedülálló TolnaArt internetes portált, amely több mint száz Tolna megyei kötődésű alkotót – írót, képzőművészt, fotóst, népművészt, népi iparművészt, stb. – mutat be.

Páratlan és rendkívül gazdag magángyűjteménye van Tolna megyei képzőművészek alkotásaiból, amelyek között megtalálhatóak művészek alkotta képeslapok, grafikák, könyvillusztrációk és albumok, cserépedények, gyöngyékszerek, ötvösmunkák, festmények, kisplasztikák, szobrok.

Kiállításokat kezdeményez és közreműködik szervezésükben. A tárlatokhoz gyakran a saját galériájából kölcsönöz alkotásokat. A fiatal alkotók tevékenységét segítő Szabó Dezső-ösztöndíj is elsősorban Rühl Gizellának köszönhető.

Fáradhatatlanul munkálkodik azon, hogy a megye kevéssé ismert művészeit, művészeti értékeit is minél szélesebb körben megismerhesse a nagyközönség.

Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close