full screen background image
Keresés
2020 július 30 - csütörtök
  • :
  • :

A csalánfélék és a pázsitfüvek pollenjei okozhatnak gondot Szekszárdon

A csalánfélék és a pázsitfüvek pollenjei okozhatnak gondot Szekszárdon

2018.06.30. A csalánfélék és a pázsitfüvek virágpora teszi ki jelenleg a levegőben lévő pollenek nagy hányadát Szekszárdon.

Szekszárdon az év 25. hetében az erősen allergén pázsitfüvek (Poaceae****) pollenje a hét elején magas – a hét második felében alacsony koncentrációban volt a levegőben. A csalánfélék (Urticaceae***) virágporának koncentrációja az elmúlt hetekhez hasonlóan, változatlanul a közepes és a magas érték között ingadozott.

A többi virágzó lágyszárú virágporából is – elsősorban az útifű pollenjéből – csupán néhány szem került a csapdába. A fák közül a hárs (Tilia**) lassan elvirágzik, pollenjéből már csak néhány szem került a csapdába.

Egy-egy napon 1-2 parlagfű pollen is került a csapdába.

A kültéri allergén gombák spóraszáma szinte minden nap elérte a magas-nagyon magas koncentráció értéket, de a hétvégi lehűléssel számuk jelentősen lecsökkent.

Országos helyzet (06. 26.):

Az elkövetkező napokban a csalánfélék pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is az alacsonyközepes tartományban marad. Esetenként közepes koncentrációban lehet jelen a pázsitfűfélék és az útifű virágpora is. A lórom, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a hárs és a kenderfélék pollenkoncentrációja jellemzően alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. (Forrás: www.oki.wesper.hu)

Forrás: Tolna Megyei Kormányhivatal. A kép illusztráció
Read previous post:
Close