full screen background image
Keresés
2020 november 29 - vasárnap
  • :
  • :

A csalánfélék pollenkoncentrációja a legmagasabb Szekszárdon

A csalánfélék pollenkoncentrációja a legmagasabb Szekszárdon

2016.07.06. Az allergiás reakciót kiváltó növények között a csalánfélék pollenkoncentrációja érte el a legmagasabb értéket Szekszárdon.

A csalánfélék pollenkoncentrációja a meleg száraz napokon meghaladja a magas értéket. Az erős allergén pázsitfűfélék koncentrációja a magas és közepes tartomány határán mozog. A közepesen allergén útifű koncentrációja is közepes mértékű. Változatlanul alacsony koncentrációban mutathatóak ki az egyéb nyári gyomok pollenjei, mint például a pillangósvirágúak (Fabaceae**), lórom (Rumex***), a kenderfélék (Cannabaceae* ) és a libatop félék (Chenopod***). A fák közül a hárs (Tilia**) elvirágzott, már csak néhány szem pollen volt a csapdában.
ossz-pollen

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma az alacsony és magas koncentráció értékek között ingadozott. A Cladosporium spóraszáma magas – nagyon magas koncentrációban volt jelen. Az alábbi diagramok szemléltetik Szekszárdon május közepétől végétől az összes pollenszám alakulását a levegőben, valamint a nyári gyomok virágzásának alakulását.

pollenx

A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január 16-án helyezte üzembe a pollencsapdát Szekszárdon.

Forrás: Tolna Megyei Kormányhivatal
Read previous post:
Close