full screen background image
Keresés
2021 január 20 - szerda
  • :
  • :

A darazsak és méhek okozta veszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem

A darazsak és méhek okozta veszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem

2016.06.12. A rovarok, illetve a rovarcsípések fokozott veszélyt jelentenek a szabadtéri programok résztvevői számára a nyári időszakban.

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem – erre érzékenység esetén – akár komolyabb szövődményeket is okozhat – figyelmeztet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Magyarországon több olyan rovarral is találkozhatunk, amely csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat. Ezek a rovarok jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A veszélyhelyzetek legjobb megelőzése, ha elkerüljük a fészket és nem ingereljük őket. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk be vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

Amennyiben a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, illetve olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg házilagos módszerekkel eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakértő segítséget. Sokan a tűzoltósághoz fordulnak, amikor méhrajjal vagy darázsfészekkel szembesülnek, viszont a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény alapján a méhbefogás és a darázsirtás nem tűzoltói feladat. Ám bizonyos esetekben az azonnali beavatkozás igénye megkövetelheti a tűzoltó egységektől az ehhez kapcsolódó feladatok elvégzését.

A méhrajokkal, darazsakkal kapcsolatos intézkedés során a tűzoltók a veszélyeztetett helyen levő emberek kimenekítését végzik el. Ilyen lehet, ha valakit nehezen megközelíthető helyen, például kirándulás közben ér csípés, ami miatt mozgásképtelenné válik, és önerejéből nem tud orvosi ellátást igénybe venni. Ilyen esetekben a tűzoltók jogszabályban meghatározott feladata az emberélet mentése, vagyis, hogy a bajba került embernek segítsenek eljutni a mentőegységekhez.

Rovar-, darázsirtási kötelezettsége azonban nincs a tűzoltóknak. Ezt a szolgáltatást csak a megfelelő szakképzettséggel és engedéllyel rendelkező szakcég vagy egyéni vállalkozó végezheti hivatalosan, az engedélyezett irtószerekkel. A katasztrófavédelem ügyelete telefonon tájékoztatást ad a méhraj befogók és a darázsirtással foglalkozó személyek elérhetőségéről, illetve a lista ezen a linken is megtalálható.

A képen: fokozott veszélyt jelenthetnek a darazsak nyáron. Fotó: Retkes Tamás
Read previous post:
Close