full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

A Dél-Dunántúlon hiánypótló laboratóriumát fejleszti a PTE

A Dél-Dunántúlon hiánypótló laboratóriumát fejleszti a PTE

2017.02.08. Az idegrendszert ért károsodások rehabilitációjának hatékonyságát segítő kutatásfejlesztési és szolgáltatási centrumot hoz létre 650 millió forintos európai uniós forrásból a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE-KK) – közölte Dóczi Tamás idegsebész szerdán az MTI-vel.

Az idegsebészeti klinika professzora kiemelte, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP) finanszírozott műszerbeszerzéssel a klinikum mintegy egymilliárd forintos beruházással felépült, 2015 decemberében átadott – elsősorban neurológiai, de kardiológiai és pulmonológiai betegek utógondozását is végző – rehabilitációs központját fejlesztik.

A projekt keretében a szakemberek tesztelni fogják a már forgalomban lévő vagy még fejlesztés alatt álló “innovatív rehabilitációs eszközök” betegekre gyakorolt hatásait, alkalmazásuk előnyeit és hátrányait – mondta.

Dóczi Tamás hangsúlyozta, hogy a PTE-n és a régióban hiánypótló, úgynevezett neuro-biomechanikai laboratóriumban olyan fejlesztéseket terveznek megvalósítani, amelyekkel a rehabilitációs eszközök jobbak, hatékonyabbak és akár olcsóbbak is lehetnek.

A részletekre térve közölte: az utógondozást segítendő – a többi között – háromdimenziós mozgásterápiát és -analízist alkalmaznak majd a betegeken, igénybe veszik a modern képalkotó eljárások adta lehetőségeket, továbbá elektrofiziológiai és úgynevezett neuro-implantológiai vizsgálatokat is végeznek.

Utóbbiról, illetve a szintén e projekt keretében megvalósuló, a szakterületet támogató robotikai kutatóközpontról példaként említette, hogy a pécsi neurológiai és idegsebészeti klinika élen jár azon Parkinson-betegek kezelésében, akik esetében 10-15 évi kezelést követően kimerül a gyógyszeres terápia lehetősége.

A pácienseknek mélyagyi stimulátort ültetnek be; e “kis gépek” pedig jelentősen javítják a betegek mozgásteljesítményét – magyarázta, majd kiemelte: egyre inkább “robotizálhatóvá” válik a gyógyítás. A Debreceni Egyetem partnerségével megvalósuló fejlesztések a klinikai kutatásokat, illetve azok eredményeinek az orvosképzésben történő hasznosítását is segítik – összegzett.

MTI

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close