full screen background image
Keresés
2019 január 20 - vasárnap
  • :
  • :

A Dél-Dunántúlon kevésbé hisznek a fájdalomcsillapító tablettákban

A Dél-Dunántúlon kevésbé hisznek a fájdalomcsillapító tablettákban

2016.07.13. A Dél-Dunántúlon lakók kevésbé hisznek a tabletta formájú fájdalomcsillapítók hatékonyságában, ha mozgással kapcsolatos problémákról van szó – derült ki egy országos, reprezentatív kutatásból, ami azt mérte fel, hogy hány embert érintenek a különböző izületi és izomproblémák és miként kezelik ezeket.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy a Baranya, Somogy, és Tolna megyében élők 76 százaléka már szembesült valamilyen ízületi vagy izomfájdalommal, és ez az arány az idősebbek körében még magasabb, mintegy 80 százalék.

„A fájdalomcsillapítók nagy részét a mozgásszervi fájdalmakra szedjük, holott nem kellene – állítja Dr. Füri Judit reumatológus szakértő. „Gondoljunk bele, egy 65 éves, átlagos férfi vagy nő jelenleg naponta 8-10 készítményt vesz be különböző egészségügyi problémái kezelésére. Ezt a mennyiséget csökkenteni kellene a lehetséges káros kölcsönhatások elkerülése végett, illetve a szervezet tehermentesítése céljából.”

A magyarok többsége viszont még mindig csak a fájdalomcsillapító tablettákban hisz, holott léteznek helyileg ható krémek és gélek, amelyekkel ki lehetne váltani ezeket. Szerencsére a Dél-dunántúli régióban a megkérdezettek 61 százaléka inkább ezeket a helyileg ható készítményeket választja, ami országos szinten is kimagasló adat.

„A mozgásszervi fájdalmakat valóban érdemesebb több órán át ható fájdalomcsillapító krémekkel vagy gélekkel kezelni. Ez különösen ajánlott az egyébként is sok gyógyszert szedő idősebbeknek, mivel így nem terhelik tovább a szervezetüket. Ezáltal csökken a gyulladás, illetve elkezdhető a gyógytorna, ami a legtöbb esetben kulcsfontosságú” – tette hozzá dr. Füri Judit reumatológus szakorvos.

Az ízületi és mozgásszervi fájdalmak hátterében gyakran a mozgásszegény életmód és a túlsúly áll. A probléma megoldását pont a rendszeres mozgás és a gyógytorna szolgálná, de erre a fájdalommal élő betegek képtelenek. A szakemberek szerint pont emiatt is fontos a helyi fájdalomcsillapítás, amivel lehetővé válik a gyógytorna és a jótékony mozgás, az életmódváltás.

Ennek jegyében indult útjára a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének társszervezésében az Országos Szeniortánc Roadshow, amely egy, kifejezetten az idősebb korosztály számára kifejlesztett mozgásformát mutat be az érdeklődőknek. A program, melyet Szekszárdon hétfőn tartottak meg, júliusban Pécsre és Kaposvárra is ellátogat majd.
Read previous post:
Close