full screen background image
Keresés
2021 május 14 - péntek
  • :
  • :

A drogfogyasztás veszélyeire hívják fel a figyelmet

A drogfogyasztás veszélyeire hívják fel a figyelmet

2020.06.26. Ma van a kábítószer-ellenes világnap. A prevenciós szakemberek a drogfogyasztás veszélyeire hívják fel a figyelmet. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 1987-ben, a kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni témában megfogalmazott deklaráció értelmében, minden év június 26-án kerül megtartásra a Kábítószer-ellenes Világnap. Célja a kábítószer-probléma visszaszorítása, felhívva a figyelmet a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

Bűncselekményt követ el, aki kábítószert fogyaszt, kínál, átad, forgalomba hoz, azzal kereskedik.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság egész évben kiemelten kezeli a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket és azok megelőzési lehetőségeit. A Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából a megye több településén is megszólítják a gyermekeket és a fiatalokat. Tanácsokkal, információkkal látják el őket azért, hogy felismerjék a veszélyeket. Megtanulhatják, hogy mit tehetnek saját és társaik biztonságáért, szükség esetén hogyan kérhetnek segítséget.

Sokan úgy gondolhatják, hogy az egyszeri kipróbálásnak nem lehet komoly következménye. Az egyik legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy nem tudjuk milyen szennyező anyag lehet a drogban, és kinek hogyan reagál a szervezete. Az első adag is súlyos következményekkel járhat.

Néhány intelem:

  • Szórakozóhelyen soha ne fogadjon el idegentől felbontott flakonból, üvegből vagy pohárban kínált italt!
  • Az asztalán soha ne hagyjon pohárban, felbontott üvegben italt!
  • A társaság tagjai figyeljenek egymásra! Amennyiben társuk szokatlan állapotba kerül, hívjanak mentőt, ne hagyják magára, ne bízzák ismeretlenekre!
  • Amikor a gyermek magatartása eltér a megszokottól ideges, ingerlékeny, vagy levert, közönyös, térbeli és időbeli tájékozódása zavart, indokolatlanul fáradt, gyorsan kimerül, alvászavarai vannak. Szűkebbek vagy tágabbak a pupillái, mint általában, szájszárazság, orrfolyás, étvágytalanság, erős fogyás jelentkezik nála, színes tabletták, ismeretlen eredetű gyógyszerek, porok, féltve őrzött, kézzel sodort cigaretta, zöld, száraz növényi törmelék kerül elő a zsebéből, vagy éppen használati tárgyai közül, akkor gyanakodjanak!
  • Ha időben felismerik azokat a jeleket, melyek arról adnak tájékoztatást, hogy esetleg szerfogyasztás áll a megváltozott viselkedés mögött kérjenek segítséget!

Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság