full screen background image
Keresés
2019 október 26 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A drogok kerültek a fókuszba a Vármegyeházán tartott konferencián

A drogok kerültek a fókuszba a Vármegyeházán tartott konferencián

2019.09.21. Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta, a Nemzeti Drogstratégia azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra drogmentes lesz Magyarország.

Az ártalom csökkentés egyik pilléreként 2012 közepén a parlament megszavazta az új Btk.-t, amellyel Európa egyik legszigorúbb drogtörvényét vezették be hazánkban. A statisztikai adatok azt jelzik, hogy a törvényi szigorítás jó irányba tett lépés volt, de az is látszik, hogy a szigorítás önmagában nem tudja megoldani a kábítószerekkel kapcsolatos valamennyi problémát. A hagyományos kábítószerek az elmúlt években visszaszorultak a „piacról”, helyettük megjelentek a szintetikus szerek, az ún. dizájner drogok, amelyek főleg a fiatalok körében, leginkább a szegregátumokban szedik áldozataikat.

Dr. Szemelyácz János, a pécsi Addiktológiai Ambulancia főorvosa felhívta a figyelmet azon tényezőkre, melyek kiváltják a drogok használatát. Hangsúlyozta a megfelelő családi háttér, a követendő minták és példaképek hiányának szerepét a droghasználatban. Kiemelte, hogy az alkohol, és gyógyszerek-altatók fogyasztói esetében sokkal súlyosabbak a problémák és nagyobb a halálozási arány is.

A drogok használatával kapcsolatban elmondta, az országban forgalomban lévő drogok több mint fele dizájner, és évről évre egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piacból.

Ribányi József köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Ótós Réka

Fülöpné dr. Csákó Ibolya az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese szerint a büntetési tételek folyamatos szigorítása eredményekhez vezet, bár elismerte, hogy a kínálatcsökkentésre több energiát fordítanak, mint a használatéra. Előadásában ismertette és megdöbbentő képekkel illusztrálta a kábítószer használat hatásait. Felhívta a figyelmet a designer drogok személyiség torzító hatására is.

Nem lehet remény nélkül élni – mondta Kálóczi Andrea, aki a RÉV Szenvedélybeteg-Segítő Szolgálat munkájáról és nehézségeiről számolt be. Bemutatta egy szenvedélybeteg szemszögéből, milyen nehéz segíteni, feldolgozni a betegséget kiváltó problémákat és a gyógyulás útjára lépni. Megerősítette, hogy 1-5% csak a szermentesen élők aránya, a többiek visszaesnek. A szerető megerősítés, elfogadás a segítség – hangsúlyozta.

Huszti Gábor r. őrnagy a Tolna megyei drogmegelőzési programokat ismertette. A rendőrség is felismerte az influencerek fiatalokra gyakorolt hatását és bűnmegelőzési programjába már őket is bevonta. Három megyében: Tolnában, Baranyában, Somogyban tartottak zenés és beszélgetős előadásokat. Kiemelte a Kábítószer Egyeztető Fórumok fontosságát, bár sajnos a megyében jelenleg csak két településen működnek. A KEF-ek feladata, hogy összehangolják a drogprobléma visszaszorításban szerepet játszó négy alappillér –a közösség és együttműködés, a megelőzés, a gyógyítás és rehabilitáció, valamint a kínálatcsökkentés –intézményeinek munkáját.

Dr. Szemelyácz János. Fotó: Ótós Réka.

A Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács legközelebb novemberben tart ülést, ahol valószínűleg az ifjúságvédelem lesz a téma.

2012-ben a drogpolitikai irányelvek meghatározása során a korábbiaktól eltérő szemléletmód megjelenítésének igénye új drogstratégia kialakítását tette szükségessé. Ez részben a kábítószer-probléma kezelésében érintett egyes részterületeken végbement jelentős változásokra (pl. egészségügy, köznevelés), részben a szenvedélybetegségek alakulását kedvezőtlenül befolyásoló mélyreható társadalmi és gazdasági változásokra, valamint az egyes szerhasználati (pl. kannabisz, amfetamin) tendenciákban bekövetkezett jelentős negatív irányú elmozdulásokra, illetve a designer drogok megjelenésére vezethetők vissza.

Ennek megfelelően Magyarország új stratégiai dokumentuma, a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013–2020.

2017-ben kezdődött meg a második szakpolitikai program, mely huszonhét intézkedést tartalmaz a Drogellenes Stratégia céljainak megvalósítására. A kábítószerügyi koordinációs feladatok az Emberi Erőforrások Minisztériumának hatáskörébe tartoznak, így a Kábítószerügyi Koordinációs Tárcaközi Bizottság valamint a Kábítószerügyi Tanács munkájának támogatása, és a minisztérium háttérintézményeinek szakmai irányítása is.

A stratégia a személyes és közösségi felelősségvállalásról, a közösségi aktivitásról, az együttműködésről szól, általános és konkrét célokat fogalmaz meg az egészségfejlesztés és kábítószer-megelőzés, a kezelés, az ellátás, a felépülés, valamint a kínálatcsökkentés terén.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka


Dr. Szemelyácz János drog Kálóczi Andrea TMBT
Előző„Amit megeszünk, az a miénk” – ezért lettünk Európa legkövérebb nemzete KövetkezőMarcsek Máté kapta az idén a Széchenyi-díjat Bonyhádon


Read previous post:
Marcsek Máté kapta az idén a Széchenyi-díjat Bonyhádon

2019.09.21....

Opten: javulnak a hazai cégek termelési mutatói

2019.09.21....

Close