full screen background image
Keresés
2019 október 27 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A focin keresztül mutatja be a vidéki életet Mártonfai Dénes

A focin keresztül mutatja be a vidéki életet Mártonfai Dénes

2017.04.02. Hétfőn vehette át a szekszárdi Mártonfai Dénes a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat nyert két díját Budapesten, a Capa Központban, ahol a pályázat kiállítás-megnyitóval egybekötött díjátadó ünnepségét tartották.

A 12 kategóriában meghirdetett 35. Magyar Sajtófotó Pályázatra 234 pályázótól 2284 pályázat érkezett. Az egyedi és a sorozat kategóriákba beérkezett képek száma összesen 6259 volt. Kategóriánként az első három helyezettet díjazták, ezen túlmenően két nagydíjat és négy különdíjat adtak át.

Mártonfai Dénes, a Tolnai Népújság fotóriportere és fotórovat vezetője „Sport” (sorozat) kategóriában első helyezett lett „Vidéki foci” című képsorozatával. A szakmai zsűri a sorozat alapján a fotós teljes benyújtott portfólióját áttekintette. Ennek eredményeként pedig elnyerte „A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter” különdíját is.

– A „Vidéki foci” című, tíz fotóból álló sorozat hosszú évek munkája árán született meg. A képek, melyek kizárólag Tolna megyében készültek, a szurkolókat állítják a középpontba. Őket, illetve a falusi, kisvárosi labdarúgást szerettem volna bemutatni – mondta el Mártonfai Dénes.

A fotókon többek között a meccsen söröző helybeliek, konyhakertből labdát kihalászó bíró, a focipálya közvetlen szomszédságában a mérkőzés közben szántó traktor, vagy éppen egy részben vakolatlan helyiségben jegyzetelő játékvezető látható.

– A vidéki labdarúgás és a mérkőzések hangulata teljes más, mint az élvonalbeli klubok esetében, mondja a fotós. Ezek a labdarúgók nem a focizásból, hanem szakmájukból, foglalkozásukból élnek. Számukra a focizás inkább hobbi. A helybeliek pedig nem idegeneket, hanem jól ismert falubelieket, barátokat, esetleg rokonokat láthatnak játszani a csapatban.

Ezért egy-egy kistelepülésen a futballpálya és a meccsek a társadalmi élet színterének számítanak, és remek alkalmat kínálnak a találkozásra. A mérkőzések messze nemcsak a fociról szólnak, hanem kiváló lehetőséget teremtenek arra is, hogy a falubeliek megbeszéljék egymással ügyes-bajos dolgaikat.

A sorozat egyik képe. Fotó: Mártonfai Dénes. 

Az idény kéthetente hazai pályán megrendezendő mérkőzései az adott település életéről is árulkodnak. Azt is lehet tudni, ha előző nap bál volt, mert olyankor szinte „használhatatlan” a csapat– mondta példaként Mártonfai Dénes. Így aztán egy-egy vidéki mérkőzés igazán ízes eseménynek számít – tette hozzá a fotóriporter.

„A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter” különdíjról úgy nyilatkozott, hogy számára ez szakmai pályafutása eddigi legkomolyabb elismerése.

– Mindig is az emberek érdekeltek, képeimen őket szeretem megjeleníteni különféle beszédes helyzetekben, környezetben. Emellett több ízben készítettem beállított képeket, sokszor groteszk ábrázolással, ezek egyik témája a sanyarú gyermekkor volt – árulta el a díjnyertes fotós, akinek édesanyja is fényképészként dolgozik.

Leginkább dokumentarista képeket szeretek készíteni, de a társadalomábrázolás is nagyon érdekel. Jelenleg egy sorozaton dolgozom, mellyel kistelepülések már nem működő szellemstrandjait szeretném bemutatni. De folytatom a Vidéki foci című sorozatot is, mert azt egyszerűen nem lehet abbahagyni – tudatta Mártonfai Dénes, aki ezúton is köszöni feleségének a mindennapokban nyújtott támogatását.

Mártonfai Dénes már több díjat is nyert pályafutása során. Korábban kétszer is elnyerte a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat, az Axel Springer fotópályázatán is többször ért el sikereket. Egy alkalommal az Év fotóriportere díjat is megkapta ezen a pályázaton. Emellett 2007-ben a Tolnai Népújság Nívódíját is átvehette. Képei csoportos kiállítás kerestében láthatók voltak többek között Budapesten, a Mai Manó Házban. Egyéni kiállítással a Balassi Intézeten keresztül Finnországban, Helsinkiben, a Galeria U-ban is.

Névjegy

Mártonfai Dénes 1980.11.09-én született Szekszárdon. Családjával Hőgyészen élt, az általános iskolát is ott végezte el, az érettségi vizsgát a szekszárdi I. Béla Gimnáziumban szerezte meg. Első képeit is középiskolás korában, 1995 táján készítette. Ezt követően előbb Budapesten, a Práter utcai fényképész iskola kétéves képzését, majd a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) fotóriporteri szakát végezte el.

Szakmai gyakorlatát a Reggel című napilapnál töltötte 2004-ben, majd a Mai Napnál dolgozott néhány hónapig, azt követően pedig a Napi Gazdaságnál helyezkedett el vidéki tudósítóként. A Tolnai Népújságnál 2005-óta dolgozik, 2011 óta a napilap fotórovat vezetője. Tagja a Pictorial Collective fotóscsoportnak, melynek tagjait létrejöttét az motiválta, hogy olyan fotográfiai közösség alakuljon, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva dolgozhatnak, főként dokumentarista stílusban, egy-egy társadalmi problémát szemléltetve.

A vezető képen: Mártonfai Dénes a hétfőn megtartott budapesti díjátadón.

Fotók Mártonfai Dénes „Vidéki foci” című sorozatából.
Read previous post:
A húsvéti készülődés jegyében zajlik az idei Medvehagyma Fesztivál Orfűn

2017.04.02. A...

Close