full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

A fokozott terhek ellenére is jól helytállt a rendőrség Tolnában

A fokozott terhek ellenére is jól helytállt a rendőrség Tolnában

2017.02.22. Hatalmas terheket rótt a migrációs helyzet a rendőrségre Tolnában 2016-ban, ám az elvezénylések ellenére is sikerült a rendőri jelenlétet fokozni az utcákon – derült ki a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság 2016-os évet értékelő keddi sajtótájékoztatóján.

A migrációs nyomás miatt nehéz éven van túl a Tolna megyei rendőrség. Az ezer fős állományból váltásban százan folyamatosan a déli határszakaszon teljesítettek szolgálatot. Egy ilyen kis megyében ez sokat számít, azonban a lakosság nem érezhette meg az elvezényléseket. Sőt, a helyzet ellenére is sikerült fokozni a rendőri jelenlétet az utcákon – kezdte évértékelő sajtótájékoztatóját dr. Soczó László r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány. Ezt az eredményt „nem kis erőfeszítések árán”, sok túlórával – de a rendőröket nem „kizsigerelve” –, illetve rugalmas munkaszervezéssel és rendőri helytállással sikerült elérni – tudatta dr. Soczó László.

Mint az utóbbit részletezte, ha kellett, akkor járőrt vezényeltek bűnügyi helyszínre, máskor pedig alezredes ült be a járőrautóba.

A legfőbb célkitűzés az volt, hogy a lakosság biztonságba érezze magát, és ezt sikerült elérni – hangsúlyozta a főkapitány. Ezt az is alátámasztja, hogy a felmérések szerint a megyei rendőrség elfogadottsági indexe az ötös skálán 4,33-as értéket mutatott. Ez a szám azt mutatja meg, hogy a lakosság miként értékeli a rendőri munkát az adott településen – tette hozzá.

Dr. Soczó László. Fotó: Kadarka.net

Az összes bűncselekmény száma tavaly 5159 volt, ami enyhe növekedést jelent 2015-höz képest, amikor 4782 bűncselekményt vizsgáltak rendőri eljárásban. Ám ez még mindig a második legalacsonyabb szám 2010 óta. A bűncselekmények száma tükrében kijelenthető, hogy a Tolna megye bűnelkövetés szempontjából nem tartozik a fertőzött területek közé – emelte ki dr. Soczó László.

A mutatók szinte valamennyi területen javultak, a lakosságot különösen irritáló bűncselekményeket is kisebb számban követték el. A közterületi bűnesetek száma 982-ről 955-re, a garázdaság száma 198-ról 174-re, a lopásoké 2149-ről 1718-ra, a lakásbetöréseké 519-ről 365-re csökkent 2015-ről 2016-ra Tolnában. A nyomozások eredményessége pedig 59,5 százalékról 69,4 százalékra nőtt tavaly. Kérdésre dr. Soczó László elmondta, a bűnesetek területi eloszlását tekintve nincs különösebben fertőzött település.

Tolna megyében a bűnügyi helyzet az országos átlaghoz mérten is kiváló.

A közlekedésbiztonsági helyzetet kiegyensúlyozottnak nevezte dr. Soczó László. A sérüléssel járó balesetek száma ugyan 303-ról 314-re emelkedett, ám a halálos balesetekben elhunytak 2015-ről 2016-ra 28-ról 13-ra csökkent.

Fotó: Kadarka.net

A rendőrség egyre inkább szolgál, a szolgálat egyre inkább közel kerül a lakossághoz. Jól működik a körzeti megbízotti szolgálat, szinte minden településen van rendőr és egyre többször hallják, hogy egy-egy kisebb településen ragaszkodnak az ott szolgálatot teljesítő rendőr személyéhez – mondta el a főkapitány. A rendőri állomány feltöltött és a közeljövőben nem is kell létszámhiánytól tartani – emelte ki. Az intézkedésekre pedig egyre kevesebb a panasz – fűzte hozzá.

A bűnmegelőzési programok, mint az iskolarendőr program, vagy a „Házhoz megyünk”, illetve a különféle baleset-megelőzési programok szerepe felértékelődött, miként a polgárőrség szerepe is nőtt. Van olyan megyei kezdeményezés is, mely országos méretűvé nőtte ki magát – mondta el dr. Soczó László.

A főkapitány a 2017-es év legfontosabb feladatai között említette, hogy továbbra is meg kell tudni felelni a migráció által a rendőrségre rótt nyomásnak, mely feladatra felkészültek. Szintén a feladatok között említette, hogy az elért eredményeket meg kell tartani és még tovább kell csökkenteni a rendőri munkára érkező panaszok számát. Cél, hogy a rendőrök szolgálatteljesítés közben és magánéletükben is szolgálják a rendőrség irányába kialakult bizalmat.

A vezető képen: dr. Soczó László főkapitány (b) és Huszti Gábor sajtószóvivő. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close