full screen background image
Keresés
2019 december 9 - hétfő
  • :
  • :

A Földért forgattak a 24 órás szekszárdi filmmaraton résztvevői

A Földért forgattak a 24 órás szekszárdi filmmaraton résztvevői

2017.04.23. Tizennégy alkotást küldtek be a készítők az Föld napjához kapcsolódóan megrendezett idei Forgass a Földért 24 órás filmmaratonra, melynek ötletgazdája a szekszárdi Kindl Gábor.

Az internetes versenyre nemcsak Tolnából, de több másik megyéből is érkeztek kisfilmek. Többségében több személyes stábok küldték el egyperces alkotásukat, melyek témája a környezetvédelem volt. A megmérettetésre főként családok és baráti társaságok neveztek be – tájékoztatta portálunkat Kindl Gábor ötletgazda. Az alkotók számára három elemet adtak meg, melyek közül legalább egy használata kötelező volt. A kerékpár, a mobiltelefon, mint kommunikációs eszköz és az energiatakarékos izzó hármasából végül a legtöbben a legelső elem, vagyis a bicikli köré építették fel kisfilmjüket.

A verseny péntek délelőtt tíz órakor rajtolt el, az alkotásokat pedig szombat délelőtt tíz óráig várták. Az, hogy 24 óra alatt kell kisfilmet forgatni Kindl Gábor elmondása szerint egyedülálló. Hozzátette, nem a verseny a lényeg, hanem a játék és az alkotás öröme.

Az első helyezett Vértes Zoltán Dombóvárról, a második helyezett Jávor Bence pedig Szekszárdról  küldte be alkotását. Kindl Gábor utóbbit életkora okán kiemelte, Jávor Bence ugyanis mindössze 12 évesen végzett másodikként.

Az ötletgazda elmondta, a verseny zsűrijét az idén Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki rendezője, valamint Nagyistók Tibor videó-újságíró, illetve Vadócz Péter forgatókönyvíró, rendező alkotta.

A stábok mobiltelefonnal, digitális fényképezőgéppel, tablet PC-vel vagy digitális video kamerával forgathattak.

Deák Kristóf azt üzente a gyerekeknek, hogy forgassanak filmeket akárhogyan csak tudnak, mert csak gyakorláson keresztül lehet igazán megtanulni ezt a szakmát. És közben mindig tartsák észben, hogy vigyáznunk kell a környezetünkre, a bolygónkra, mert csak ez az egy van belőle.

A különdíjas stáb: Bíró Ági, illetve testvére Laura és Katona Zsolt.

Nagyistók Tibor arról szólt, hogy a filmek megvalósítása, a technikai és vágási lehetőségek, képességek nagyon szórást mutattak. A videó-újságíró elmondta, helyenként szép képi megfogalmazások, kameramozgások, sőt vágások is voltak, de nyilván a rövid idő és a gyakorlat hiánya, esetleg a hiányos technikai felszerelés akadályozhatta a teljes befejezést. Összegzésében bátorította azokat, akik mertek a mobiltelefonnal képet, esetleg hangot is felvenni, sőt akár azon is vágtak. Érett, céltudatos megfogalmazásával Vértes Zoltán anyaga kiemelkedett a mezőnyből. Viszont, ha még lett volna ideje, Jávor Bence is felzárkózhatott volna mellé – fogalmazott Nagyistók Tibor.

A Föld napját minden évben április 22-én tartják meg.

Vadócz Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a hang a filmnek ugyanolyan fontos része, mint a kép, olyannyira, hogy egy jó hanggal még a képeket is „fel lehet javítani”. A forgatókönyvíró, rendező azt tanácsolta: bármilyen kis idő áll rendelkezésre a filmkészítésre, az odafigyelésre, pontosságra, kicsit alaposabb előkészítésre mindig jusson idő. A forgatáson is, az utómunkánál is.

Sokszor látszik az, hogy a munka 98%-át elvégzik az alkotók, helyszínt, embert, eszközöket diszponálnak, órákat forgatnak, majd görnyednek a vágógép felett. Ám, a maradék kis odafigyelést, ami a forgatáson csak pár másodperc, a vágásnál néhány perc plusz munkát jelentene, megspórolják. Ettől azonban az alkotás nem 2-, hanem, 30-40 százalékkal lesz pongyolább. Röviden: gondos előkészítés, pontos kivitelezés – összegzett.

VÉGEREDMÉNY (a stábvezetők nevével):

1.Helyezett

Vértes Zoltán

2.Helyezett

Jávor Bence

3.Helyezett

Dölles Linda

Különdíjasok

Bíró Ági

 Schiffler Barbara

Illusztráció: amateurphotographer.co.uk
Read previous post:
Close