full screen background image
Keresés
2019 március 5 - kedd
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

A „földi pokolra” emlékeztek a doni áttörés 75. évfordulóján Szekszárdon

A „földi pokolra” emlékeztek a doni áttörés 75. évfordulóján Szekszárdon

2018.01.12. A Don-kanyarnál 75 évvel ezelőtt a hazájukért harcoló, életüket adó honvédok emléke előtt tisztelegtek péntek délelőtt a 2. világháborús emlékműnél Szekszárdon.

Hetvenöt év történelmi távlatából azokra az áldozatokra, hősökre emlékezünk, akik 1943. januárjában részt vettek a Don-kanyarnál vívott harcban – kezdte beszédét Kővári László önkormányzati képviselő, a gazdasági- és pénzügyi bizottság elnöke.

Mint a körülményeket felidézve emlékeztetett, Magyarország nehezen lépett be a második világháborúba, mert az országnak nem volt érdeke a háború. Ám sok választási lehetőség nem volt, mivel egyedül Németország szövetségeseként láthatott reményt arra, hogy az első világháborút lezáró trianoni békediktátum nyomán megcsonkított magyar nemzet újra Nagy-Magyarországgá lehessen.

Ennek nyomán, Németország szövetségeseként állították fel 1942-ben a 2. magyar hadsereget, melynek mintegy 200 ezer katonája egy 100 kilométer hosszú szakaszon helyezkedett el a Don-kanyarnál. Sok fiatal honvéd reménykedett abban, hogy túlélhetik az elkerülhetetlen ütközetet, ám 1943. január 12-én a szovjet támadással a pokol indult meg – fogalmazott Kővári László.

Kővári László. Fotó: Kadarka.net 

A magyarok kevésbé voltak felszereltek, mint az ellenség, mely háromszoros túlerőben volt, így az áldozatiság és a hőssé válás már a csata előtt elkezdődött. A nehéz körülmények ellenére a 2. magyar hadsereg napokig hátráltatta a szovjetek előrenyomulását, miközben nagy veszteségeket szenvedett. Az ütközet következtében százezer magyar halt, illetve sebesült meg, vagy esett fogságba – hangsúlyozta a képviselő.

Kővári László arról is szólt, hogy a második világháborút követő szovjet uralom alatt a túlélők csak félve beszéltek a Don-kanyarnál történtekről, a rendszerváltozásig pedig szinte egyáltalán nem is lehetett megemlékezni erről az eseményről. Ma már viszont tisztelettel adózhatunk az áldozatok emlékének.

A sok áldozat arra figyelmezteti elsősorban a fiatalokat, hogy sokféleképpen lehet hazafiasan gondolkodni, a Donnál a fiatal katonák az életüket áldozták a hazáért – mondta Kővári László. Kiemelte, ma is rendkívül fontos a nemzet érdekében való gondolkodás azért, hogy békében élhessünk.

Szekszárdi diákok egy-egy szál virággal a megemlékezésen. Fotó: Kadarka.net

A képviselő hibának nevezte hogy Magyarországon 2004-ben megszűnt a sorkötelezettség. Mint ezzel összefüggésben tudatta, az ország hadserege nagyon leépült és az információk szerint hazánknak jelenleg mindössze hatezer katonája van, egy konfliktus esetén pedig nagyon hiányozna az a képzettség, amit a sorkatonai szolgálat alatt lehet megszerezni.

Az ember által csiholt háború, a pusztítás értelmetlensége még 75 év távlatából is borzasztó – fogalmazott Dr. Kaszó Gyula. A református lelkipásztor hozzátette, „az eltelt idő sem homályosítja el az előre nem vivő áldozatok tényét, a vezetői hiúságból és meggondolatlanságból fakadó indokolatlan emberveszteséget”.  A Don-kanyarnál történt és minden más hasonló szörnyűség mozgatórugója mindig elsősorban a vezetők önhitt érvényesülési vágya – mondta Dr. Kaszó Gyula, aki Sámuel 2. könyvének 2. fejezetéből idézett fel példaként egy bibliai korban játszódó csatát.

Dr. Kaszó Gyula. Fotó: Kadarka.net

Az ünnepélyes megemlékezés  a 2. világháborús emlékmű megkoszorúzásával zárult. Önkormányzati képviselő, intézményvezetők, szekszárdi polgárok és diákok helyezték el az emlékezés, a tisztelet és a hála koszorúit.

A „doni áttörés” 75. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött kegyeleti megemlékezést a város önkormányzata, a Magyar Nemzetőrség Országos Szövetségének Katonai Hagyományőrző Tagozata, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Szekszárd Megyei Jogú Városi Szervezete és a Babits Mihály Kulturális Központ közreműködésével tartották meg. A rendezvényen jelen voltak a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégium honvéd kadétjai is,  akik közül ketten díszőrséget álltak, közreműködött a Muslincák Férfikar, a műsorközlő Orbán György volt.

A vezetőképen: szekszárdi diákok helyezték el az tisztelet virágait a 2. világháborús emlékműnél tartott megemlékezésen. Fotó: Kadarka.net


dr. Kaszó Gyula megemlékezés
ElőzőMegemlékezés a „doni áttörés” 75. évfordulója alkalmából KövetkezőSorozatban tört fel autókat egy 19 éves férfi Szekszárdon


Read previous post:
Sorozatban tört fel autókat egy 19 éves férfi Szekszárdon

2018.01.12....

A KSC Szekszárd a Cegléd elleni mérkőzésen is szeretné megtartani veretlenségét

2018.01.12....

Close