full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

A fürdőzés veszélyeire hívja fel a figyelmet a rendőrség!

A fürdőzés veszélyeire hívja fel a figyelmet a rendőrség!

2019.07.18. A nyári fürdőzéssel kapcsolatosan kínál hasznos tanácsokat a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK).

A nyári kánikulában aligha találni kellemesebb felüdülést a fürdőzésénél. A kánikula a vízben, illetve a vízparton viselhető el legfőképp, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat.

Néhány megszívlelendő tanáccsal segítették a fürdőzőket 2019. július 17-én a szekszárdi strandon és Fadd-Dombori üdülőtelepen a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei.

Hol tilos és hol szabad strandolni?

– A fürdés tilalmát, a fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a „FÜRÖDNI TILOS” tábla jelzi. Különösen veszélyesek a folyók az erős sodrás és örvényképződés miatt, valamint a bányatavak a hirtelen változó vízmélység és vízhőfok miatt. Ezek a helyek még a jó úszókra is veszélyt jelenthetnek.
– Vannak szabad vizek, holtágak ahol megengedett a fürdőzés. Ezeken a helyeken általában bója és tábla jelzi a fürdőzés határait. Itt azonban figyeljünk arra, hogy a víz alatt nem látható tárgyak pl. faágak sérülést okozhatnak.
– Minden esetben a kijelölt fürdőhelyek, ismert szabadstrandok alkalmasak a fürdésre, még akkor is, ha ezért többet kell utazni.
– A szabadvizek hőfoka elmarad a megszokott strandfürdők vízhőmérsékletétől, ezért felhevült testtel a vízbe ugrás különösen veszélyes, akár vízbe fulladáshoz is vezethet.

A fürdőzés veszélyei, amikre figyeljünk

– Felhevült testtel soha ne ugorjunk a vízbe és étkezés után, teli gyomorral se fürödjünk!
– Alkoholfogyasztás esetén tartózkodjunk a fürdőzéstől!
– A gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!
– Figyeljünk a viharjelzőre, hiszen a sárga, villogó fénye figyelmeztet bennünket a veszély közeledtére! Első fokú viharjelzésnél a parttól számított 500 méternél nagyobb távolságra fürödni tilos, míg másodfokú riasztás esetén a fürdés és a vízben tartózkodás is tiltott!
– Aki nem tud úszni, ne használjon gumimatracot, mert egy esetleges vízbeforduláskor a mélyben találhatja magát!
– Ha valaki bajban van, segítségért kiált, integet a vízből, vízibicikliről, vagy hajóról, azonnal hívjunk segítséget, hívjuk a 112-es segélyhívó számot, értesítsük a vízimentőket vagy a strand személyzetét!
– Gyermeket még vízparton se hagyjunk felügyelet nélkül!
– A 6 éven aluli, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek, csak felnőtt kíséretében fürödhet szabad vizekben!

Fotó: TMRFK
Read previous post:
Close