full screen background image
Keresés
2019 június 6 - csütörtök
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

A fűtési szezon lezárult, de a veszély nem múlt el

A fűtési szezon lezárult, de a veszély nem múlt el

2019.04.18. Április 15-ével hivatalosan is lezárult az év eleji fűtési szezon, ez azonban nem jelenti azt, hogy a melegebb napok miatt ne kellene szem előtt tartanunk a szén-monoxid-mérgezések veszélyeit.

A fűtési szezon vége, a tavaszi időjárás nem jelenti azt, hogy ne kellene számolni a gyilkos gázzal. Sokan tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a szén-monoxid kialakulását, holott létrejöttének kockázata egész évben fenyeget. A fűtési időszakban valóban megemelkedik a mérgezéses esetek száma, de a fűtés mellett más napi rutintevékenység is végződhet tragédiával, ha valaki nem figyel oda a néma gyilkos veszélyére.

A mérgezéssel járó esetek fele a fürdőszobában történik. Az otthoni fürdők és zuhanyzók általában kis méretű helyiségek, ezért kevés bennük a levegő is. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet, és nincs semmilyen szellőzés a helyiségben, az életével játszik. A víz melegítése során mérgező gáz is keletkezik, ha nem biztosított a levegő cseréje, akkor a felhalmozódó szén-monoxid veszélyes helyzetet teremt, magas koncentrációban egy-két percen belül halált okoz. Miután színtelen és szagtalan, ezért lehetetlen érzékelő nélkül észrevenni.

A tragédiák elkerülése érdekében:

– A nyílt égésterű (ahol látni lehet a lángot) gázkészülékek esetén mindig gondoskodjunk a helyiség megfelelő levegőutánpótlásáról. Szellőztessük gyakrabban! Tilos letakarni, vagy megszüntetni a szellőzőnyílásokat.

– A vízmelegítőt évente egyszer szakemberrel ellenőriztessük!

– Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik.

Az alábbi a linkeken érhető el az érzékelők pozitív és negatív listája

A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája

A hatóság által bevizsgált és nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close