full screen background image
Keresés
2019 november 3 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A gemenci erdő különleges élővilágát is bemutatja a mesekönyv

A gemenci erdő különleges élővilágát is bemutatja a mesekönyv

2018.09.16. Örömmel és játszva ismerhetik meg a Gemenci erdő különleges és egyedi élővilágát azok a gyermekek, akik találkoznak a „Rezét gőzös és a gemenci kisvasút” című mesekönyvvel. A „Kispöfögők” mesekönyv-sorozat második kötetes zombaton, a Gemenci Erdei Vasút Napján, a pörbölyi Ökoturisztikai Központban megtartott országos könyvbemutatón jelent meg a nyilvánosság előtt.

A kemény kötéses, cérnafűzött, minden oldalán színes illusztrációval ellátott kiadvány a szórakoztatás mellett Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének növény- és állatvilágáról, turisztikai különlegességeiről, sőt még történelméről is játékos formában nyújt érdekes információkat a 4-8 éves korosztály számára. Az egyik történetből pedig a Mikulás titka is kiderül.

Rezét és a többiek

A „Rezét gőzös és a gemenci kisvasút” című mesekönyv főszereplői Rezét, a gőzös és dízelmozdony barátai, akik a valóságban is a Gemenci Állami Erdei Vasúton teljesítenek szolgálatot. A Duna mellék- és holtágai által kialakított varázslatos tájban tucatnyi állat- és növényfaj kedvesen megrajzolt, szerethető képviselői keverednek érdekes kalandokba a mozdonyokkal. Mindeközben Pörbölytől Keselyűsig, Nyárilegelőn és Lassin keresztül Malomtelelőn át egészen Gemenc-Dunapartig a kisvasút megállóhelyei és állomásai fontos helyszínei a történeteknek. A második mese pedig december 5-ének éjszakáján játszódik, amikor a világot bejáró, és csak a gemenci rengetegben megpihenő Mikulás titka is kiderül. A kötetet az előzékoldalakon a gyermekek számára is jól érthető, látványos nyomvonaltérkép és további érdekességeket bemutató „minilexikon” is kiegészíti. A könyv a Gemenc Zrt. szakmai támogatásával készült.

A sorozat szellemisége

A „Kispöfögők” mesekönyv-sorozat az erdei vasutak különleges világán keresztül jeleníti meg Magyarország sokszor rejtett, kevésbé ismert csodáit. A sorozat tudatosan vállalja fel a természeti szemléletformálást, az ismeretterjesztést és a hazai természeti, turisztikai, kulturális értékek bemutatását. Az író és az illusztrátor által megalkotott kötetek kiváló forrásai az élménypedagógiának. A mesekönyvek holisztikus szemléletével, a műveltségterületeket párhuzamos koncentráció útján lehetővé tevő feldolgozásával a kooperatív tanítás-tanulást, vagy éppen a projektmódszert is támogatni tudja.

Útikalauz gyermekeknek

A sorozat kötetei egyben egy-egy régió gyermek-útikönyveiként is használhatók, amelyek könnyen megbújhatnak a kicsik hátizsákjaiban. Magyarország csodálatos tájai, természeti értékei vagy éppen épített öröksége – a szerethető kisvasúti világon keresztül – felkelthetik a kisgyermekek érdeklődését, akik így jelentősen befolyásolhatják a család kirándulási, üdülési célpontjait. A kiadó azt reméli, hogy mindez támogathatja hazánk jobb megismerését.

Kiterjesztett meseélmény

A kiadó fontosnak tartja, hogy a gyermekek újra és újra át tudják élni a mesekönyv történeteit, sőt annak örülne, ha továbbgondolnák a meséket. Az igazán különleges meseélményt a kicsik természetesen a kisvasutak helyszínein élhetik át leginkább, a valóságban is találkozva a mese szereplőivel, fontos részleteivel. Ezért a kiadó arra buzdítja a szülőket, pedagógusokat, hogy adjanak lehetőséget a gyermekeknek a helyszínen átélni, továbbgondolni a meséket. A kiterjesztett meseélmény megtapasztalásához komplett és fontos segítség lehet a www.kispofogok weboldalon az ’Érdekességek’ menüpont alatt található sok-sok további információ, amellyel kibővíthetők, újjávarázsolhatók, továbbgondolhatók az alapmesék. Az itt található kiegészítő ismertetőkből a felnőttek akár előre is felkészülhetnek, hogy az utazás során újabb és újabb különlegességeket mesélhessenek, illetve megválaszolhassák a sok-sok felmerülő gyermeki kérdést.

A szerzők

Az olvasmányos, izgalmas, nyelvhasználatában nem mindent leegyszerűsítő, mégis a korosztály számára jól befogadható történeteket tartalmazó mesekönyvek írója Csohány Domitilla. Az egyedi és nagyon szerethető karaktereket, valamint a csodálatos színharmóniában pompázó képeket Győri Zsolt alkotta meg. A kiadvány illusztrátora álmodta meg a tipográfiát és a könyv arculatát is.

Forrás: Gemenc Zrt. Fotó: Toroczkai Zsolt


ElőzőGöcsej Kupa: Egy pontos győzelem a Győr ellen


Read previous post:
Close