full screen background image
Keresés
2021 május 4 - kedd
  • :
  • :

A gemenci turistaútvonalak egy része járhatatlan, szünetel a közlekedés az erdei vasúton

A gemenci turistaútvonalak egy része járhatatlan, szünetel a közlekedés az erdei vasúton

2019.05.30. A Dunán levonuló árhullámok miatt június 2.-től szünetel a közlekedés az erdei vasúton, a túraútvonalak egy része járhatatlan a gemenci ártérben.

A május 28-i tetőzés után újabb árhullám várható a Dunán. A legfrissebb előrejelzések szerint a második árhullám június 3-án tetőzik Bajánál, 750 cm körüli vízállással. A gemenci ártér területének kb. egyharmada kerül víz alá, tehát a vadállományt nem veszélyezteti az áradás.

Túraútvonalak
A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán, és az Országos Kékkör Lassi – Pörböly – Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.

Erdei vasút
Június 1-től nem közlekedik a Rezét gőzös, az általa vontatott nosztalgiavonatok helyett is dízel vontatású szerelvények közlekednek Pörböly és Malomtelelő között. Keselyűsből nem indulnak ezen a napon vonatok Gemenc-Dunapartra. Június 2-től szünetel a vonatközlekedés a Gemenci Erdei Vasúton.

Vízi túrák
A június 1-re meghirdetett kenutúra elmarad. A Rezéti-Dunán az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa miatt nem ajánljuk a vízitúrát egyéni túrázóknak sem. Az árhullám elvonulásáig a pörbölyi Ökoturiszikai Központban szüneteltetjük a túrahajó kölcsönzést.

Forrás: Gemenc Zrt. Fotó/videó: Gemenc Zrt.
Read previous post:
Close