full screen background image
Keresés
2019 április 4 - csütörtök
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

A Graphisoft alapítójától hallhattak tanácsokat Szekszárdon

A Graphisoft alapítójától hallhattak tanácsokat Szekszárdon

2018.11.23. „Miért lettem tudósjelöltből vállalkozó?” címmel tartott előadást Bojár Gábor a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója csütörtök este a Vállalkozói Szalonban. Bojár Gábor a Mészáros Borházban megtartott előadásában azt a témát járta körül, hogy ki az, akiből jó vállalkozó, illetve vezető lehet.

Mint azt Bojár Gábor portálunknak elmondta, a jó vállalkozó nem fél a kockázatoktól, hanem vállalja azokat, ambíciói pedig végtelenek, miközben jó vezetőnek is lennie kell. Hozzátette, a jó vállalkozó vezetőként nem arra a munkára büszke, amit Ő csinál, hanem arra, amit az alkalmazottai.

Steve Jobs-ot, az Apple alapítóját, korábbi elnökét, vezérigazgatóját idézve azt mondta, a zenész a hangszerből hozza ki a maximumot, míg a karmester a zenészből. Vagyis az a jó vezető, aki sokkal többet tud kihozni az által irányított emberekből.

A kockázatvállalásnak is vannak azonban határai. Bojár Gábor ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, a kockázatnak arányosnak kell lennie a várható eredménnyel. Nagy kockázatot csak nagy lehetőség reményében szabad vállalni. Hozzátette, egy befutott nagy cégnek már nem szabad túlzott kockázatot vállalni, ugyanis egy kis, induló vállalkozással szemben egy nagy vállalat sokat veszíthet.

Bojár Gábor, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója. Fotó: Kadarka.net

Kérdésünkre elmondta, az 1982-ben alapított – szoftverfejlesztéssel foglalkozó – Graphisoft-ot azért adta el, mert egyszerűen túl naggyá nőtte ki magát. Mint részletezte, az amerikai vállalkozói kultúrában magától értetődő, hogy a vállalkozó eladja a cégét, amikor az túlságosan nagyra nő. Ennek oka, hogy a kisebb cégek és a nagy vállalatok irányítása két egészen különböző embertípust kíván. Míg egy-egy vállalkozás elindításához kockázatvállaló személyiség szükséges, addig a nagyfokú kockázatvállalás, az intuíciókra való hallgatás már nem kívánatos a nagy cégek vezetői részéről.

Bojár Gábor kiemelte, a vállalkozónak éppen ezért tudnia kell felismerni, hogy eljött az a pillanat, mikor el kell engednie a vállalkozását. A jó vállalkozó értéket teremt, majd átadja a stafétát a menedzsereknek, akik abban jók, hogy egy nagy céget miképpen kell továbbvinni. Ha megnézzük a Szilícium-völgyben működő 200 legnagyobb IT-céget, akkor azt látjuk, hogy azok között nincs ötnél több, melyet eredeti alapítója vezet – tudatta.

Fotó: Kadarka.net

A Graphisoft alapítója azt tanácsolta a vállalkozó személyiségű embereknek, hogy inkább indítsanak újabb vállalkozást és ha az is túl nagyra nő, akkor adják el azt is.

Bojár Gábor szerint tudni kell örülni annak is, ha egy cég más kezében jobban megy. Hozzátette, amikor eladta a Graphisoft-ot, a cégnek 300 dolgozója volt és évi 25 millió dolláros bevétele volt, míg most 600 munkatársa van és évi 100 millió dollár feletti bevétellel büszkélkedhet. Kijelentette, őt ez boldoggá teszi és egyáltalán nem bánta meg döntését, mert számára a 300 ember irányítása is nehézséget okozott.

Az „új vállalkozása”, hogy tanít, átadja megszerzett tapasztalatait, amivel – szavai szerint – megpróbál hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarországon jó vállalkozói kultúra alakuljon ki.

Fotó: Kadarka.net


Előző„Miért lettem tudósjelöltből vállalkozó?” KövetkezőDuplán dobogós lett a Tolna megyei rendőr a budapesti küzdősportgálán – videóval


Read previous post:
Duplán dobogós lett a Tolna megyei rendőr a budapesti küzdősportgálán – videóval

2018.11.23....

Tárlat mutatja be a csodálatos építőmérnöki munkát Szekszárdon

2018.11.23....

Close