full screen background image
Keresés
2021 november 27 - szombat
  • :
  • :

A gyermek- és fiatalkorúak problémái kerültek a fókuszba Szekszárdon

A gyermek- és fiatalkorúak problémái kerültek a fókuszba Szekszárdon

2018.09.12. Az idén 4. alkalommal ült össze kedden a szekszárdi Vármegyeházán a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács. A résztvevők a gyermek- és fiatalkorúak problémáiról hallhattak előadásokat.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte a megjelenteket és kiemelte, mennyire fontosak azok a párbeszédek, alkalmak, melyek során a megye lakosságának biztonságérzetét növelő programok, együttműködések jönnek létre. Ez a fórum is ezt hivatott szolgálni, ahol a különböző szakintézmények nem pusztán tájékoztatást kapnak egy-egy terület problémáiról.

Szőtsné Karkus Zsuzsanna pszichológus előadásában a kamaszok serdülőkori problémáiról számolt be. Elmondta, hogy manapság mennyire kitolódik ez az életkor, a tíz éves kortól néha egészen a húszas évek végéig is eltarthat, késleltetve a szülőktől való leválás folyamatát. Komoly probléma, hogy hiányzik a munka becsülete, értékek tűnnek el, és az igazi példaképek helyébe a celebek lépnek. A kamaszokra jellemző a végletes kritikusság, a szerepek kipróbálása, élményekre vágyakozás.

„Nem hoztam el a bölcsek kövét a kamaszkori problémák megoldására, de az élményalapú pedagógia, a tevékenykedve tanulás mind-mind fontosak, hiszen fejlesztik a problémamegoldást, kommunikációt, bizalmat, önállóságot, és motivációt. A fiatalok saját élményeiket hitelesebbnek élik meg, kapcsolatokat építhetnek általa és a toleranciájuk is nő” – világított rá Szőtsné Karkus Zsuzsanna.

Jeszenka Ildikó főigazgató-helyettes (AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium) saját pedagógusi gyakorlatából hozott példákat, és kiemelte a köznevelési intézmények felelősségét a segítségnyújtásban. Mint elmondta, a valós probléma felismerése sem egyszerű, mert az iskolának csak szűrt információi vannak a tanulókról. De ha segíteni próbálnak, a szülői támogatásra is szükség van. Büszkén mesélt arról az intézményben működő pedagógus közösségről, akik személyesen is felelősséget vállalnak egy-egy gyerek sorsáért.

Fábián Anita szakmai vezető (Szekszárdi Humánszolgáltató Központ Család-és Gyermekjóléti Szolgálat) előadásában bemutatta a Szolgálat szerteágazó munkáját. Mint elmondta, a tavalyi évben 648 gondozottat tudtak munkájukkal segíteni, ami 239 családot, illetve 333 gyermeket jelent. Egyszeri segítségnyújtásban nagyjából ugyanennyien részesültek.

A Tanács következő ülését novemberben tarja, amikor a vagyonvédelem témakörében hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat
Read previous post:
Close