full screen background image
Keresés
2021 május 5 - szerda
  • :
  • :

A gyulaji odvas hársfára is szavazhat az Év fája döntőjében

A gyulaji odvas hársfára is szavazhat az Év fája döntőjében

2017.10.09.  A 250 éves gyulaji odvas hársfa is bekerült az idei Év fája verseny döntősei közé. Az internetezők október 16-ig szavazhatnak a verseny jelöltjeire.

Idén 48 jelölés érkezett az Év Fája versenyben, a jelölt fák közül tizenhármat juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. Az idén nyolcadik alkalommal szervezett vetélkedő olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a jelölő közösség életében.

A döntős fák közé bejutott a gyulaji odvas hársfa is, melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvoda óvodásai, iskolásai és dolgozói jelöltek a versenyre.

Az öreg hársnak valóságos kultusza van a faluban. Az óvodások minden évben alatta töltik a Madarak és fák napját. Átölelik, megszeretgetik a faóriást, megmérik a törzsét, megfigyelik a hangját és a rajta élő állatokat. Az iskolások szívesen rajzolnak alatta vagy ábrázolják őt magát. Néhány éve egy osztály örökbe fogadta. Rendszeresen látogatják, ha kell, ápolgatják, összeszedik leesett gallyait. A templomdomb a hatalmas hársfával ideális keretet adott több alkalommal a március 15-i műsorhoz. Festők, művészek, fotósok szintén szívesen választják témának vagy háttérnek.

Tények az idős hársfáról

A gyulaji templomdombon álló hársfát 250 évesre becsülik a faluban élők. Ültetéséről, idekerüléséről pontos, írásos feljegyzések nincsenek, de a templomot körülölelő hársfák az építkezés után nem sokkal kerültek a falu feletti dombra. A templom építését az 1750-60 közötti időre teszik, így becsüljük a hársfa korát 250 évesre. Társai – a többi hársak – kipusztultak, elszáradtak, de ez az öreg fa dacol az időjárással és őrzőként magasodik a falu fölé.

Ha tényleg mesélni tudna, elmondana sok-sok igaz történetet, kisusogna sok-sok alatta szövődött szerelmet, és mosolyogna a sok-sok körülötte játszadozó gyermek boldogságán. Az öreg hárs átélt számos történelmi kort, látott számos eseményt, vidám és szomorú pillanatot. Látta az egyre fogyatkozó templomba menőket, a lakosság kicserélődését, látta az elszegényedést, a romlást, lepusztulást. De látja az élni akarást is.

A templomdombi öreg hársfa a falu történelmének valóságos lenyomata. A történelmi korok megtépázták, megalázták, megnyomorították, de nem adja fel. Minden tavasszal újra kihajt, újra ontják virágai a bódító illatot, újra életteret ad a rajta élő madaraknak, rovaroknak. És a falu lakói is különös tisztelettel, szeretettel néznek a faóriásra. Sokan még emlékeznek arra a valóságos eseményre, amikor az öreg hárs odva egy helybeli fiatalember életét mentette meg.

„ A faluba 1944-ben érkező szovjet katonákat nagy ellenállással fogadták a falu lakói. Ebben a templom melletti odvas fában bújt meg az egyik ellenálló, így menekült meg a büntetéstől, talán a haláltól. A férfi a szovjet csapatok elvonulása után Budapestre menekült, ahol fiatal emberként folytatta életét és sajnos ő sem maradt már többé gyulaji lakos.„ /Fejős József elbeszélése alapján/

Itt adhatja le a szavazatát – kattintson!

Mint azt annak idején megírtuk, a tavalyi versenyben a bogyiszlói vándorló fák mindössze néhány száz szavazattal maradtak le a Jászai Mari téri platán  mögött, mely 2016-ban elnyerte az Év Fája címet.

2015-ben a bátaszéki molyhos tölgy nyerte meg a versenyt, sőt azt követően az Európai Év Fája címet is megszerezte.  Az Év Fája verseny győztese ugyanis részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.

A molyhos tölgyről szóló anyagainkat itt találja – kattintson!

Gyulaji odvas hársfa

Fa elhelyezkedése: 7227 Gyulaj, Iskola u. 2. 46° 31′ 41.3724″ N, 18° 10′ 45.0192″ E
Faj: Hárs ( Tilia cordata)
Kora: 250 év
Magassága: 21 m
Törzskerület: 447 cm

Fotó/forrás: evfaja.okotars.hu
Read previous post:
Close