full screen background image
Keresés
2019 május 27 - hétfő
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Hagyományaink ápolása által fejlődhet Tolna megye

Hagyományaink ápolása által fejlődhet Tolna megye

2017.06.24. Értékeink feltárása, a hagyományok ápolása a megye fejlődése szempontjából is kiemelten fontos – hangzott el a pénteken a Györkönyi Pincefaluban megrendezett „Vár a Megye – Tolna Megyei Értékek Napján”, ahol az is kiderült, hogy az idén három értékkel gyarapodott a „Tolnaikumok” sora.

A Tolna Megyei Önkormányzat által harmadik alkalommal megrendezett „Vár a Megye – Tolna Megyei Értékek Napján” mintegy negyven település és mintegy háromszáz vendég vett részt.

Tolna megye különleges hely, mely számtalan értékkel rendelkezik – mondta beszédében Fehérvári Tamás. A Tolna Megyei Közgyűlés elnöke elismerően szólt azokról, akik részt vesznek ezeknek az értékeknek a felkutatásában, az értékgyűjtő munkában. Ez a munka a megyei identitás, a vidék népszerűsége, sokszínűsége és gazdasági fejlődése miatt is fontos. Figyelmet kell fordítani a szokásokra, melyek már beleivódtak kultúránkba – hangsúlyozta.

Mint azt részletezte, Tolna megyében, ahol kiemelt cél az agrárium fejlesztése, lényeges az ahhoz köthető hagyományok ápolása. Legyen szó szüretről, vagy aratónapról, fontos, hogy azt a közösség ünnepként élje meg. Tudatta, a „Vár a Megye – Tolna Megyei Értékek Napját” is a közösségek erősítése, a találkozás reményében rendezi meg a megyei önkormányzat, immár harmadik éve.

Fehérvári Tamás. Fotó: Kadarka.net

Kiemelte, a megyében megvalósuló fejlesztéseknek és a közösségépítő tevékenységeknek összhangban kell lenniük. Mint fogalmazott, „egymást kiegészítő módon szükséges terveznünk erőforrásainkkal és értékeinkkel”.

Fehérvári Tamás úgy fogalmazott, olyan kivételes értékek birtokosai vagyunk, melyeknek nem akad párja. Mint hozzáfűzte, nem véletlen, hogy az elszármazottak szívesen térnek vissza. Az elnök zárásként arra biztatott, hogy mutassuk meg mire vagyunk büszkék, és kik vagyunk mi, akik Tolna megyét alkotjuk, építjük.

Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója arról szólt, hogy Tolna megye méltán példamutató az egész országban. Itt alakult meg az első megyei értéktár, megmutatva, hogy miért fontos megbecsülni értékeinket és azt, hogy miért van értelme helyi szintre gyűrűzni azt a hatást, amely a helyben való erőforrásokra való építkezést ösztönzi. Mint hangsúlyozta, ez a tudatos építkezés tudja garantálni a települések jövőjét.

A kulturális- és szellemi értékeket olyan erőforrásként kell használni, amelyek a „gazdasági boldogulást” is tudják szolgálni, hogy a fiatalok helyben találjanak kenyérkeresti lehetőséget – fogalmazott.

Kárpáti Árpád. Fotó: Kadarka.net

Kiemelte, lényeges, hogy a helyiek ne kívülről várjanak segítséget, hanem tudatosuljon bennük az az igen erős erőforrástár, amely a közvetlen környezetükben található. Ebben pedig fontos szerepet játszanak a helyi értéktár bizottságok. Ezzel kapcsolatban tudatta, Tolnában az országos átlaggal ellentétben nem a települések 30-35-, hanem közel 50 százalékán működik értéktár bizottság.

Globalizált világunkban a helyi, közösségi értékek összegyűjtése, megmentése kiváltképpen fontos a megmaradásunk szempontjából. A „kincseket” nem prospektusba kell rendezni, hanem élővé és átadhatóvá kell tenni annak érdekében, hogy a következő generáció átveshesse, majd átadhassa azokat az utánunk következőknek – fogalmazott dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Szilágyi Péter. Fotó: Kadarka.net

Hangsúlyozta, értékeinket meg kell tartani ahhoz, hogy településeink valódi életterek legyenek. Hozzátette, a „Vár a Megye – Tolna Megyei Értékek Napja” is ezt a célt szolgálja.

Arról is szólt, hogy lényeges, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy a legkülönlegesebb értékek kiemelt figyelmet kapjanak. Mint mondta, a „Tolnaikumok” a megye legnagyobb büszkeségei, amelyek az egész Kárpát-medencében megjelenítik a „tolnamegyeiséget”.

Három új „Tolnaikum”

Dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke a „Vár a Megye – Tolna Megyei Értékek Napján” jelentette be, hogy az idén három megyei értéket emeltek a „Tolnaikumok” sorába. „Tolnaikum lett a Gyönkön található evangélikus templom, mely a Dél-Dunántúl legnagyobb evangélikus temploma, valamint a bukovinai székelység szép hagyománya a székely betlehemes, illetve a Gemenci erdő.

Filóné Ferencz Ibolya bonyhádi polgármester és Csibi Krisztina, a  Magyarság Háza igazgatója vette át Fehérvári Tamástól a székely betlehemes néphagyományért járó „Tolnaikum” minősítést tanúsító oklevelet.  

Az országos hungarikum vetélkedőn való részvételéért és szép szerepléséért elismerést vehetett át a paksi Deák Ferenc Általános iskola és a dombóvári Apáczai Csere János Szakgimnázium négy-négy diákja, valamint felkészítő tanáraik.

Hatvanöt alkotás a rajz- és filmpályázaton

A reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett rajz- és filmpályázat kapcsán dr. Fusz György szobrász és keramikus elmondta, 64 rajz, és egy film érkezett a pályázatra. Kiemelte, az alkotók minőségi munkát végeztek. Az általános iskolás alsó tagozatosok között első lett a bonyhádi Varga Hanna, a második helyen a szintén bonyhádi Kiss Molnár Zoé végzett, a harmadik pedig a bátai Kiss Ingrid lett.

Varga Hanna. Fotó: Kadarka.net

A felsősök között Göbölös Diána, a tamási Würtz Ádám általános iskola tanulója lett az első, második helyen a kaposszekcsői esküdt Luca, míg a harmadik helyen a szintén a tamási Würtz Ádám általános iskolában tanuló Orsós Eszter lett.

Ugyancsak elismerést vehetett át a filmpályázat egyedüli indulója, a gyönki Kuti Lívia.

Csirkepaprikás nyerte a főzőversenyt

A rendezvény keretében meghirdetett „Minden ízében Tolna Megye elnevezésű főzőverseny nyertese a bikácsi csapat lett, melynek tagjai csirkepaprikást készítettek. A második a szekszárdi vaddisznópörkölt lett, míg a harmadik helyet a sárszentlőrinciek szerezték meg birkapörköltjükkel, míg a kóstolóstandok versenyét a kurdiak nyerték meg.

A megye értékei kerültek a középpontba az Értékvetélkedőn

Az idén is megtartották az Értékvetélkedőt, melyen tavalyival ellentétben nem az egyes települések versengtek egymással, hanem két csapatra osztották a résztvevőket. A vetélkedőn olyan ügyességi játékok szerepeltek mint az íjászat, vagy egy hordó lépcsőkön való legurítása kötelek segítségével. Emellett a vetélkedőn természetesen fontos szerephez jutottak az értékek is.

A játékosnak Tolna megyei értékeket kellett felismerniük képekről úgy, hogy csak az adott érték egy-egy kisebb részletét láthatták. Emellett a csapatoknak címert is kellett készíteniük, a címeren azt kellett bemutatniuk, mit jelent számukra az általuk képviselt érték. Mindehhez pedig reklámszöveget is kellett készíteniük. A vetélkedő célja a közösségépítés, és az volt, hogy a települések még jobban megismerjék egymást. A vetéllkedő minden résztvevője egy-egy Tolna megye címerét ábrázoló borospoharat kapott ajándékba.

„BorMegyetem” hat helyi pincészetekkel és kékfrankosokkal

A Györkönyi Pincefaluban megtartott rendezvényen természetesen a bor is fontos szerephez jutott. A „BorMegyetem” elnevezésű borkóstolón hat györkönyi borász nyitotta meg pincéjét a vendégek előtt. A borkóstolóra Szekszárdi borvidék elnöke, Heimann Zoltán és a Tolnai borvidék elnöke, Schmidt Győző is kiváló kékfrankosokkal érkezett. A kékfrankos bortúrát Kispál István és a Komjáthiak zenés-verses műsora kísérte.

A rendezvényen a Komjáthiak mellett zenés műsort adott a Glaraya Zenekar és fellépett a Glöckner János Német Nemzetiségi Tánccsoport.

A vezetőképen a kurdi kóstolósátor. Fotó: Kadarka.net


ElőzőA rendőrök mentettek meg egy kismacskát Tamásiban


Read previous post:
Felborult egy személyautó Kocsola közelében

2017.06.24....

Close