full screen background image
Keresés
2021 január 23 - szombat
  • :
  • :

A hatékony felkészülés jegyében kötött megállapodást Paks és Kaposvár

A hatékony felkészülés jegyében kötött megállapodást Paks és Kaposvár

2016.01.04. A gazdaság, az oktatás, az egészségügy, a hulladékfeldolgozás, valamint a kultúra, sport és turisztika területére is kiterjed a Kaposvár és Paks között született megállapodás, amelyet a két város polgármesterei csütörtökön, Pakson írtak alá. A partnerség az erőmű beruházásra való hatékonyabb felkészülés érdekében született.

A két – Tolna illetve Somogy megyében meghatározó jelentőségű – önkormányzat fő célja a Magyarország szempontjából kiemelt fontosságú nemzeti beruházás, Paks II. sikeres megvalósítása érdekében való együttműködés – hangzott el azt megelőzően, hogy Pakson, az Erzsébet Nagy Szállodában Szita Károly Kaposvár, valamint Süli János Paks polgármestere aláírta a két település közötti együttműködési megállapodást.

Az építkezéssel kapcsolatos feladatokat rögzíti a két új paksi blokkra vonatkozó szerződés, de a “kerítésen túli” teendőket nem, ezért keres a térségfejlesztési feladatok megoldásához partnereket Paks – húzta alá Süli János polgármester hangsúlyozva, hogy amennyiben a következő 10 évben tervezetten, átgondoltan valósítják meg a térség fejlesztését az hosszú távra biztosíthat megélhetést, növelheti a Dél-dunántúli régióban lévő települések megtartó erejét.

A Kaposvárral kötött megállapodásban kiemelt terület lesz a szakemberképzés, amihez a Kaposvári Egyetemen felhalmozott tudásra kívánnak építeni, de fontos célként jelölték meg azt is, hogy a kaposvári, somogyi vállalkozások szerephez jussanak a beruházás során.

A Paksra érkező tízezer ember ellátását lehetőleg a térség szeretné megoldani, ehhez újra kell szervezni a termelést, megerősíteni a kisgazdaságokat, amiben szintén segítséget nyújthat az agráregyetem – vélekedett Süli János.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere úgy vélte, a küszöbön álló beruházás nemcsak lehetőség, hanem nagy kihívás is és a számos előny mellett kedvezőtlen hatásokkal is járhat, ha felkészületlenül várja a térség, ezért fontos, hogy ne kívülről szemléljék, hanem belülről irányítsák. Rámutatott: mihamarabb fel kell térképeznie Somogyban a gazdasági kamaráknak a potenciális vállalkozói kört, és mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülnie Paks, valamint az egyetem vezetőinek is.

Az első település, amellyel együttműködési megállapodást kötött az atomváros a Paks II. beruházás kapcsán, a tolnai megyeszékhely volt 2015-ben. Szekszárd és Kaposvár mellett a régió más városaival is folynak a tárgyalások – mondta el az MTI kérdésére Süli János kiemelve, hogy a Dél-dunántúli régió politikai-gazdasági súlyát erősítő megállapodással nagyobb lehetőséget kívánnak biztosítani a régióban működő vállalkozások, civil szervezetek és itt élő emberek számára.

Forrás: MTI

Paks II: vállvetve dolgozik az atomváros és Szekszárd
Read previous post:
Close