full screen background image
Keresés
2018 december 11 - kedd
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

„A hazaszeretet tanítani, tanulni lehet és tanítani, tanulni kell”

„A hazaszeretet tanítani, tanulni lehet és tanítani, tanulni kell”

2017.03.15. Nemzeti összetartozásunk tudata 1848 óta a magyarság leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrása. Bíznunk kell egymásban ahhoz, hogy kitűzött céljainkat meg tudjuk valósítani – mondta szerda délelőtt a Béla király téren gyönyörű tavaszi időben megtartott ünnepségen Gombás Viktória önkormányzati képviselő.

2018hirdetés

Gombás Viktória Pósa Lajos Magyar vagyok című versének soraival kezdte az ünneplő, megemlékező tömeg előtt tartott beszédét:

Magyar vagyok, magyar; magyarnak születtem,
Magyar nótát dalolt a dajka felettem,
Magyarul tanított imádkozni anyám
És szeretni téged, gyönyörű szép hazám!

– „A sorok utalnak arra, hogy a hazaszeretet tanítani, tanulni lehet és tanítani kell” – fogalmazott a képviselő. Mint mondta, ezt tesszük a mai napon is, amikor összegyűlünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján – tette hozzá.

Emlékeztetett, március 15-ét a magyarság mindig megünnepelte, még ha voltak is olyan idők, amikor titokban lehetett megemlékezni a sorsfordító történelmi eseményre.

Gombás Viktória önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet. Fotó: Kadarka.net

– 1848. március 15-én Pesten a fiatalok megfogalmazták célkitűzéseiket. Az ezen elvekből, célkitűzésekből kialakult forradalmi láz tette a magyar forradalmat és az azt követő szabadságharcot a kor egyetemes történelmének meghatározó eseményévé. Harcuk elbukott, mégis győztesek voltak. Olyan eredményeket értek el, mellyel beírták magukat a történelembe, olyan tettet vittek véghez, melyre büszke lehet az utókor – mondta Gombás Viktória.

– Az 1848-as forradalmat az erő, a hűség és a remény kovácsolta egybe. Az erő, melyet úgy hívnak, nemzeti összefogás, a hűség, mely megsokszorozta erejüket, a remény, a hit abban, hogy összefogással célba érhetnek. Nemzeti összetartozásunk tudata 1848 óta a magyarság leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrása – fogalmazott, majd felszólított: tekintsük tanításnak a múlt eseményeit, éljen bennünk a hit, hogy összefogva nagy eredményeket érhetünk el.

Ünneplők a Béla király téren. Fotó: Kadarka.net

– Összefogás nélkül egy ország nem működhet jól. Igaz ez Szekszárdra is, mely a mi kis országunk, életterünk – emelte ki beszédében. Ahhoz, hogy kitűzött céljainkat meg tudjuk valósítani, bíznunk kell egymásban. Bátorító kezet kell nyújtanunk embertársaink, mert csak akkor beszélhetünk összefogásról, ha kart karba öltve küzdünk. Álljanak előttünk példaként a márciusi ifjak – zárta le beszédét Gombás Viktória önkormányzati képviselő.

A műsor után a rengetegen helyeztek el koszorút a szabadságharc emlékművénél. Önkormányzati képviselők, tisztségviselők, intézmény- és hivatalvezetők, valamint iskolások, katasztrófavédők, rendőrök, civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

Koszorúzó iskolások a szabadságharc emlékművénél. Fotó: Kadarka.net

Az ünnepségen, melyet Szekszárd önkormányzata és a Babits Mihály Kulturális Központ szervezett, színvonalas irodalmi műsort adtak a Baka István Általános Iskola tanulói, közreműködött az Alisca Brass Band fúvószenekar, a Medinai Radarszázad katonái, és a Magyar Nemzetőrök Országos Szövetsége Tolna Megyei Szervezete. A műsorközlő Orbán György volt.

Az ünnepségen rengetegen vettek részt, sokkal többen, mint a korábbi években. Igaz, tavaly szakadó eső várta a résztvevőket. Az idén viszont gyönyörű tavaszi időjárásban ünnepelhettek a szekszárdiak, és ez meg is látszott a jelenlévők számán, melyet mintegy 2000 főre becsülünk. A téren rengeteg volt a kisgyermekes szülő és a kisiskolás. Sokan még az ünnepség végeztével sem távoztak, hanem tovább beszélgettek és sétáltak a napsütéses időben.

Fotó: Kadarka.net


ElőzőFennállása óta közel 10 milliárd forintos adóelkerülést akadályozott meg a Nébih KövetkezőMárc 15. – Nemzeti ünnep a Béla király téren


Read previous post:
Márc 15. – Nemzeti ünnep a Béla király téren

2017.03.15....

„Idős ember a forgalomban” – előadás Tolnanémediben

2017.03.15....

Close