full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

A hirtelen szívhalálok negyedét génmutáció okozhatja

A hirtelen szívhalálok negyedét génmutáció okozhatja

2016.06.24. A hirtelenszívhalál-esetek 27 százalékát génmutáció okozza ausztrál kardiológusok szerint, akik a tragikus kórt kiváltó okokat kutatták, felfedezésük utat nyithat megelőző kezelések előtt a nagykockázatú családok számára.

A Sydneyi Egyetem kutatói 490 ausztrál és új-zélandi – 1-35 éves – fiatal hirtelen szívhalálát vizsgálták. A 2010-12 között történt esetek 60 százalékának – 292 eset – megtalálták az okait az egykori kórboncnoki, törvényszéki orvosszakértői és rendőrségi jelentéseket átvizsgálva.

A maradék 198 megmagyarázhatatlan eset megértésére vérvizsgálatokat végeztek, szűrésnek vetették alá a családtagokat, és kiderítették, hogy 27 százalék hátterében génmutáció áll – ismertették a szakemberek a New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Chris Semsarian kardiológus elmondta, hogy ez a tudás életeket ment meg, mivel megelőző kezelésekre nyílik lehetőség az érintett, nagykockázatú családokban. “Ha megtaláljuk a hibás gént, amely a fiatal hirtelen halálát okozta, tesztelni lehet a hozzátartozókat az adott génmutációt illetően, és ha a hozzátartozónak is van ilyen génmutációja, őt is veszélyezteteti a kór. Ebben az esetben kezelést kaphat, például bétablokkolót, vagy beültethetünk defibrillátort a mellkasába” – idézte a professzort a The Guardian brit napilap.

MTI