full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

A járvány idején is van segítség a bántalmazott gyerekeknek

A járvány idején is van segítség a bántalmazott gyerekeknek

2020.04.23.  A gyermekbántalmazás és elhanyagolás a koronavírusos időben még több gyereket, fiatalt érinthet, hiszen a környezetük most nem vagy kevéssé tud dafigyelni rájuk. Fontos tudni, hogy ebben a „bezárkózott” időszakban is tudnak a bántalmazottak segítséget kérni – segélyvonalak valamint online felület állnak rendelkezésre, ahova az érintettek fordulhatnak.

Sajnos számos olyan módja van a gyermekbántalmazásnak, amelyek akár egy életre megkeseríthetik a gyerekek életét. A fizikai bántalmazás mellett a lelki erőszak, a verbális abúzus vagy éppen az elhanyagolás, éhezés jelentősége sem elhanyagolható. Kamaszkorban a párkapcsolatokban is jelentkezhet a verbális és lelki fenyegetettség, míg mások a szüleiket látják ilyen helyzetben, ami szintén rossz hatással van a fejlődésükre. Sok fiatal, ha nem is a saját családjában, de egy-egy barátján észleli a jeleket, hogy valamilyen inzultus áldozata lett.

Elindult a #nehagyd #vansegítség #kérjsegítséget kampány

„2019-ben közel 1200 gyermek esett áldozatul családon belüli erőszaknak. A koronavírus idején az érintett gyerekeket/fiatalokat a tanárnő vagy éppen védőnő nehezebben vagy egyáltalán nem éri el, így egyrészt nincs, aki észrevegye a „jeleket”, másrészt az érintettek nem tudják, hogy kihez forduljanak ezekben a helyzetekben” – mondja Németh Ágnes, rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Az érintettek az alábbi elérhetőségeken tudnak segítséget kérni:

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: 116 111, https://kek-vonal.hu/index.php/hu/lelkisegely-vonal

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06 80 20 55 20, http://bantalmazas.hu Yelon (chaten lehet beszélgetni): https://yelon.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kampányt indított, hogy az érintettek figyelmét felhívja a fenti elérhetőségekre, és arra, hogy nincsenek egyedül a kiszolgáltatott helyzetben. A fiatalokat ma leginkább olyan közösségi platformokon lehet elérni, mint a TikTok és az Instagram. A kampány mellé már számos népszerű hazai TikTok sztár állt, akik önkéntes alapon segítenek.

A #nehagyd #vansegítség #kérjsegítséget kampány immár több mint 100 ezer fiatalt ért el.

A kampányban résztvevő influencerek: Szász Dorina, Szászné Nikoletta, Szender Milán, Liszkai Márk, Makovics Tina, Bálint Tibor, Makk Adrienn, Nasz Dani, Szilágyi Cintia, Gódor Titanilla, Török Vanessza, Csizmár Richárd, Sóvári Márk.
Read previous post:
Close