full screen background image
Keresés
2022 január 15 - szombat
  • :
  • :

A kadarka a szívünk csücske, a kékfrankos a kitörési pont

A kadarka a szívünk csücske, a kékfrankos a kitörési pont

2015.10.28. A szekszárdi bor és borászat múltja, jelene, illetve jövője alkotott egyedi zamatú cuvée-t a Boregyetem 2015/2016-os szemeszterének első előadásán az elmúlt szerdán, a PTE-KPVK-n.

Immár a hatodik szemeszter kezdődik a Boregyetemen, melynek aktuális évadát szerettük volna ütős programmal indítani – mondta köszöntőjében Horváth Béla, a PTE-KPVK dékánja. Ennek megfelelően az „Év borászai Szekszárdról” című előadáson teltház fogadta a borászokat. Mintegy 130 hallgató várta a nagyszerű borokat és készítőiket, Dúzsi Tamást, Takler Ferencet, Vesztergombi Ferencet és Vida Pétert.

Az „Év borásza” kitüntető címet Vesztergombi Ferenc nyerte el még 1993-ban. Mint azt a borász visszaemlékezésében a hallgatósággal megosztotta, akkoriban még kisebb publicitás és figyelem övezte a díjat. Ám, még ma is emlékeznek rá az emberek és a szakma, ami kézzelfogható előnyt jelent – mondta.

Hatalmas élmény és pillanat volt, amikor átvehettem az elismerést a budapesti Corinthia Hotelben – mesélt érzéseiről Vida Péter, akit 2011-ben választottak meg az „Év bortermelőjének”.

A címet tavaly elnyert Dúzsi Tamás arról számolt be, hogy neki leginkább a nagy nemzetközi borversenyeken elért eredmények a fontosak. Ám mint azt hozzátette, a vásárlóktól érkező kedves, elismerő szavak is sokat jelentenek neki.

Vesztergombi Ferenc egy olyan időszakban nyerte el ezt a jelentős címet, amikor Szekszárd még lesajnált borvidéknek számított Magyarországon. Nemcsak neki, de az egész borvidéknek igen nagy elismerés volt ez – mutatott rá Takler Ferenc, akit 2004-ben választottak meg az „Év bortermelőjének”. A ’90-es évek elején és közepén egyfajta holtidőszak jellemezte a Szekszárdi Borvidéket, mely csak lassan fejlődött. Később a bordói típusú borokkal azonban már sikerült néhány díjat elnyerni – tette hozzá.

Teltház a Boregyetem 2015/2016-os szemeszterének első előadásán Fotó: S. Viktor

Ezután Heimann Zoltán felkarolta a borvidéket, összefogta a borászokat. Ennek nyomán gyorsan elkezdett felértékelődni a borvidék szerepe, súlya – mondta Takler Ferenc. Azt is megosztotta a hallgatókkal, hogy szerinte Szekszárd ereje éppen az összetartó közösségben rejlik. Ahol összetartók a borászok, ott a bor is jó – mondta.
Szekszárdon 10-15 éve készítenek olyan bort, mely a világversenyeken, a világpiacon is megállja a helyét. Mára pedig a magyar bor olcsóbb és jobb mint a külföldi. Az idő közben Magyarországot elárasztó külföldi borok szerinte nem voltak túlságosan nagy hatással a piacra. Takler Ferenc ezt azzal magyarázta, hogy a magyar ember hozzászokott a magyar ízekhez, a magyar borhoz.

A Szekszárdi Borvidék sok változáson és nagy fejlődésen ment keresztül. A szekszárdi borászok stílusa az elmúlt 15 évben  letisztult, a borászatok a nemzetközi, nagy bordói fajtáktól eljutottak a kékfrankosig – mondta Takler Ferenc, aki szerint ez a fajta lehet a magyar borászok kitörési pontja a világpiacra. Bár szívünk csücske a kadarka, selymes tanninjai és eleganciája nyerő választássá teszik a kékfrankost, mely a leginkább exportálható hazai fajta lehet – tette hozzá.

A közelmúltban a kékfrankos 30-40 változatát ültettük el a Szekszárdi Borvidéken, most várjuk az eredményeket, melyek fényében eldönthetjük, hogy melyik változatokat érdemes nagyobb területen is elültetni  – számolt be róla Vida Péter.

Hasonlóképpen vélekedett Vesztergombi Ferenc is, aki szerint bár valóban a kadarka a szekszárdi borászok szíve csücske, ám a kékfrankos a legértékesebb fajta. Szerinte a kékfrankos iránt külföldön is érdeklődést mutatnak, a jellegzetes szekszárdi fajta pedig önállóan és a bikavér gerinceként is megállja a helyét – mondta.

Szeretünk világhírűként gondolni a magyar borra, de annak helyzete ingatag. A magyar, a szekszárdi bornak a cabernetek és merlotok között kell megállnia a helyét a világpiacon. A jellegzetes szekszárdi fajtákkal, mint a kadarka, vagy a kékfrankos pedig egyéniséget lehet vinni a borokba. A borvidékben sokkal több lehetőség rejlik, mint amit kihasználunk, a szekszárdi bornak márkává kell válnia – osztotta meg a hallgatósággal Heimann Zoltán, a Szekszárd Borvidék Kft. elnöke.

Véleménye szerint Szekszárd mára igen előnyös helyzetben van az utánpótlás terén. A fiatal szekszárdi borászok legalább egy, vagy több mérnöki diplomával rendelkeznek és világnyelveket beszélnek, ami erősíti a borászatok pozícióját. Így látta Dúzsi Tamás is, aki szerint a képzett fiataloknak köszönhetően jó úton halad a Szekszárdi Borvidék. Bő tíz éve még az volt az álmunk,  bárcsak megélhetnénk, hogy a fiatalok szervírozzák nekünk a pincéből a bort, ez lassan valóra válik. Emellett pedig a fiatal pincészetek is jól teljesítenek – fűzte hozzá Takler Ferenc.

A jövő fiatal borászainak munkáját segítheti a PTE-KPVK-n 2016 ősszel induló szőlész-borász mérnök képzés is, melyről Horváth Béla dékán szólt a Boregyetemen. Az egyetemi kar vezetője azt kérdezte a borászoktól, mint leendő gyakorlati oktatóktól, hogy szerintük milyen lehet a jó képzés. Dúzsi Tamás szerint semmiképpen sem olyan, amit tűsarkúban, vagy vaktában ikszelve is el lehet végezni. Heimann Zoltán szerint a gyakorlati képzésre kell helyezni a hangsúlyt és különös figyelmet kell fordítani a családi borászatokra a tömegtermeléssel szemben. Emellett a természetesség és a modernitás fontosságának együtt kell megjelennie a képzésben.

A Boregyetem hallgatói természetesen nemcsak az „Év bortermelőnek szavait ízlelhették, hanem boraikat is megkóstolhatták.  Összesen 12 tétel került a poharakba. A legtöbb ezekből kékfrankos, vagy kékfrankos alapú házasítás volt. A Boregyetem következő előadását november 25-én tartják Rizlingek Németországból – Ludwigshafen címmel, a meghívott vendég Mátyás István, a házigazda Heimann Zoltán lesz.

Kóstoltatott borok a Boregyetem 2015/2016-os szemeszterének első előadásán:

Dúzsi Tamás
Merlot Rosé 2013
Syrah Válogatás 2012
Kékfrankos Válogatás a Görögszó dűlőből 2012

Takler Ferenc
Syrah 2013
Kékfrankos Reserve 2012
Regnum Cuvée 2007

Vesztergombi Ferenc
Pinot Noir Rosé 2015
Kékfrankos Válogatás 2012
Csaba Cuvée 2012

Vida Péter
Kadarka 2013
Hidaspetre Kékfrankos 2012
Bikavér 2012

A vezetőképen (legfelül)  Vesztergombi Ferenc (balról), Dúzsi Tamás, Horváth Béla, Vida Péter és Takler Ferenc. Fotó: Steiner Viktor