full screen background image
Keresés
2018 december 13 - csütörtök
  • :
  • :

A kézfogóval elkezdődik az idén ötven éves sárközi lakodalom

A kézfogóval elkezdődik az idén ötven éves sárközi lakodalom

2016.07.15. A jegyespár kézfogójával már szombaton elkezdődik Tolna megye egyik legnagyobb folklór programja, a XXIII. Sárközi Lakodalom, mindkét rendezvény házigazdája ezúttal Sárpilis lesz.

2018hirdetés

A hagyományápoló programot Sárközi Napok néven először 50 éve, 1966-ban rendezték meg Bogár István tanító, néprajz-kutató vezetésével.

A sárközi tradíciók szerint a pár bejelenti, hogy egy évig jegyben járnak. A lakodalmat 2017-ben tartják; addig is a tájegység hat településének mindegyikén havonta rendeznek hagyományőrző programokat – mondta Figler János, Sárpilis polgármestere az MTI-nek.

Szombaton konferenciával, kiállítással idézik fel a Sárpilisi Népi Együttes történetét, az eseményen jelen lesznek az egykori táncosok és énekesek is. A sárpilisi tájház udvarán a kézfogó színpadi produkcióját az együttes mai tagjai adják elő, majd a Sárköz nyolc táncegyüttese, négy népdalköre, illetve az erdélyi Kilyén kórusa ad műsort. A programot a bonyhádi Csurgó zenekar táncháza zárja – tette hozzá.

Az elkövetkező egy évben a tájegység gasztronómiai programoknak, népzenei előadásoknak, konferenciáknak ad otthont. Decsen lakodalmas ételek főzőversenyét és sárközi csárdásversenyt tartanak, Pörbölyön sárközi népdal- és népzenei fesztivált, Bátán sárközi borok versenyét rendezik meg és szintén Báta lesz a helyszíne a sárközi népművészet örökségének jelenéről és jövőjéről szóló konferenciának. A sárközi lakodalom legény- és leánybúcsúja jövő év július 14-én, a szertartás, amelyen rendszerint több száz táncos vesz részt, július 15-én lesz.

A Sárköz páratlanul gazdag népművészetének köszönhetően 2012-ben került fel a szellemi kulturális örökség hazai listájára. A sárközi lakodalmat 2005 óta először évente, majd kétévente más-más helyszínen rendezik meg, legutóbb 2015-ben Őcsény volt az esemény házigazdája.

MTI

A képen a 2015-ös őcsényi Sárközi Lakodalom. Fotó: Facebook.com – Sárközi lakodalom – Őcsény 2015
Read previous post:
Close