full screen background image
Keresés
2021 szeptember 22 - szerda
  • :
  • :

A klímavédelem kulcskérdés a jövő tervezése szempontjából

A klímavédelem kulcskérdés a jövő tervezése szempontjából

2017.05.08. „Klímavédelmi szakmai napot” tartott a Tolna Megyei Önkormányzat csütörtökön a Vármegyeházán. A rendezvényen polgármesterek, önkormányzati képviselők, illetve szakemberek vettek részt.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében arról szólt, hogy a megyei önkormányzat számára nagyon fontos az a környezet, melyben mindennapjainkat éljük. Mint mondta, dinamikus változások zajlanak körülöttünk, és ezt a változást próbálják kontrollálni azon a módon, hogy azok a lehető legkevesebb kárt okozzák az embereknek.

– Fontosnak véljük, hogy élére álljunk egy olyan folyamatnak, amely a Föld meteorológiai háztartásának, vízbázisának és klímájának a védelméről szól és amely az emberiség fennmaradásához elengedhetetlen. Lényeges, hogy minden olyan projektet támogassunk, ami a klímavédelemmel kapcsolatos, és amely arról szól, hogy miként lehet segíteni embertársainkat, hogy tudatilag is abba az irányba fejlődjenek, hogy megpróbálják megvédeni a Föld értékeit – fogalmazott a közgyűlés elnöke.

Fehérvári Tamás azt kívánta, hogy teljesüljenek sikeresen az olyan célok, mint az átlaghőmérséklet változásának csökkentése, megállítása. Ha ez sikerül, az óriási eredmény, de ha nem sikerül, annak súlyos ára lesz – mondta az elnök.

Az emberek, civil szervezetek, önkormányzatok összefogása, együttes fellépése kell ahhoz, hogy a döntéshozókat abba az irányba tereljék, hogy úgy véljék, mindez igen fontos szempont a jövő tervezése szempontjából. Tolna megye vezetése mindig kiemelt feladatként fogja kezelni a klímastratégiát, azokat a projekteket, melyek a környezetünk védelmével és rendben tartásával foglalkoznak – hangsúlyozta Fehérvári Tamás. Zárásként hozzátette, ha ez sikerül, nyugodtan átadhatjuk a stafétát utódainknak.

Naszvadi Balázs, a Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal Terület- és Vidékfejlesztési Osztályának vezetője felhívta a figyelmet, hogy a híradásokba is bekerült, hogy szerda délután tornádót örökítettek meg Bátánál. Mint mondta, ez is jelzi az, hogy időjárásunk változik, hiszen senki sem gondolta volna, hogy Tolna megyében ilyen jelenség kialakulhat.

Mint kiemelte, fontos, hogy minél több település csatlakozzon a megyei klímavédelmi stratégiához és minél több település dolgozzon ki saját programokat.

Dr. Pungor Szilvia, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vízügyi és Természetvédelmi Végrehajtási Főosztály Természetvédelmi és Szemléletformálási Projektek Osztályának vezetője „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” címmel tartott előadást. Az osztályvezető előadásában a kiírás előtt álló KEHOP-1.2.1 pályázati felhívásról adott tájékoztatást, mely mint mondta, a helyi klímastratégiák kidolgozásáról szól.

Dr. Pungor Szilvia hangsúlyozta, sokan a döntéshozóktól várnak lépést, pedig az egyes ember is sokat tudna tenni a klímaváltozás ellen. Hozzátette, az információk helyi szinten állnak rendelkezésre.

A pályázat célja, hogy általa a társadalom klímaváltozással kapcsolatos ismeretei bővüljenek, valamint a megelőzési és alkalmazkodási tevékenységek, magatartásminták megismertetése, mellyel növelhető a klímaadaptációs intézkedések hatékonysága, által pedig az életminőség. A pályázat a helyi értékek megóvására és helyi klímastratégiák kidolgozására is fókuszál.

A KEHOP-1.2.1 pályázat keretében 5-20 millió forintos támogatásra lehet pályázni. Önállóan helyi önkormányzatok és önkormányzatok társulásai vehetnek részt a pályázaton. A civil szervezetek helyi önkormányzatokkal karöltve pályázhatnak – tudatta az osztályvezető, aki felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy vonják be szemléletformáló tevékenységükbe a Tolna megyei Zöldtárs Alapítványt, mely nagy tapasztalatokkal rendelkezik ezen a téren.

A konferencia további részében ugyancsak szakmai előadások hangzottak el. Előadást tartott dr. Forgó Gábor és dr. Váradi Zsuzsanna, a Dipol Humánpolitikai Intézet Kft. munkatársa, és Baka György, a Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a szemléletformálásról szólt.

Szintén előadást tartott Dobozi Eszter, a Klímabarát Települések Szövetsége stratégiai tervezési szakértője, aki települési szinten ismertette a klímatudatos tevékenység lehetőségeit, valamint dr. Toldi Ottó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztályának munkatársa.
Read previous post:
Close