full screen background image
Keresés
2021 április 13 - kedd
  • :
  • :

Ribányi József: A kohéziós politika az Európai Unió üzemanyaga!

Ribányi József: A kohéziós politika az Európai Unió üzemanyaga!

2017.03.05. A kohéziós politika az Európai Unió üzemanyaga! Ez tartja lendületben az európai integrációt és ad dinamikát az unió gazdaságának. A jelenlegi kohéziós politika nélkül az integráció és a közösség gazdasági sikerei csorbulnának, így az EU-t összetartó erő gyengülne, ami a múltból ismert bizonytalanságba taszítaná a kontinenst – hangoztatta Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, egyben a Régiók Bizottsága magyar delegációvezetője Varsóban, a „Területi kohéziós politika és uniós költségvetés” szakbizottság tegnapi ülésén.

A lengyel fővárosban megtartott fórumon helyi szintű vezetők találkoztak, és a 2020 utáni kohéziós politikával kapcsolatos javaslatokat fogadtak el. Az ülésre a Visegrád+4 Csoport miniszteri találkozójával párhuzamosan került sor. Ez utóbbin a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, valamint Horvátország, Bulgária, Románia és Szlovénia gazdaságfejlesztési miniszterei elfogadtak egy dokumentumot, amely a kohéziós politikának az EU jövője kapcsán betöltött létfontosságú szerepét hangsúlyozza.

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes kijelentette: „Manapság az európai diskurzusban divatos megkérdőjelezni a kohéziós politika létjogosultságát. Azonban egy pillanatig sem szabad megfeledkeznünk a politikát eredetileg életre hívó alapvető társadalmi szükségletekről, valamint arról, hogy a kohéziós politika valamennyi uniós tagország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez jelentős mértékben járul hozzá. A kohéziós politika forrásai nélkülözhetetlenek az Unió versenyképességének hosszú távú fenntartásához, a belső piac egységének és működőképességének biztosításához, valamint az európai polgárok életszínvonalának növeléséhez.”

A kohéziós politika – amely 2020-ig 454 milliárd EUR költségvetéssel rendelkezik – messze az EU legfontosabb beruházási eszköze, amely az összes régióban támogatja a növekedést. Emellett csökkenti a fejlesztés terén fennálló elmaradásokat, terjeszti az innovációt és versenyképesebbé teszi az uniós gazdaságokat.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close