full screen background image
Keresés
2021 június 12 - szombat
  • :
  • :

A konferenciaturizmust is szolgálná a felújított Babits

A konferenciaturizmust is szolgálná a felújított Babits

Negyvenöt éve, 1970. április 2-án vehette birtokba Szekszárd és a megye lakossága – akkori nevén – a Babits Mihály Megyei Művelődési Központ épületét. A jubileum okán gálaműsort rendeztek, ahol a Bartina Néptánc Együttes, a Szekszárdi Jazz Quartet, valamint a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus is fellépett az intézmény színháztermében.

A rendezvényen köszöntők sora hangzott el: legelőször Halmai-Nagy Róbert, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója emlékezett meg az intézmény országos hírű közművelődési tevékenységéről. Szerinte a Babits mindig is a mérvadó intézmények közé tartozott, példát mutatva a más helyeken dolgozó kollégáknak, úgy a módszerek, mint a szemlélet tekintetében. Halmai méltatta a korábbi igazgatók tevékenységét, így Dr. Vadas Ferenc, Dr. Dobos Gyula, Kaczián János, Kis-Pál István, Dr. Say István, Halmai Gáborné és Matókné Kapási Julianna munkáját.

Véleménye szerint lényeges, hogy a közösség fiatalabb tagjai számára átadhatóvá váljon a Babits Központra jellemző küldetés, az összetartozás élménye. Az igazgató hangsúlyozta, a kultúra nem afféle ünnepi viselet, hanem mindennapjaink szerves része, amely,,egyéniségünk közösségi tevékenységeinkben teljesedik ki leginkább”. Arra is felhívta a figyelmet, az eszközeiben immáron rendkívül jól felszerelt Babits Kulturális Központ a közösségi művelődés valamennyi területén új kezdeményezések létrehozásában érdekelt. Legyen szó a néptánctól, együtt zenélésen és az új színházi előadásokon és az irodalmon át a vizuális művészetig.

A konferenciák városává válhat Szekszárd

A rendezvényen Ács Rezső, Szekszárd polgármestere is köszönetet mondott a Babits dolgozóinak áldozatos munkájukért. Egyúttal méltatta a tevékenységet, amelynek segítségével a Babits 45 éven keresztül betöltötte a mindenkori kihívások által támasztott funkciót. Innen indulhattak útnak a fiatal szekszárdi tehetségek, akiknek a központ megfelelő hátteret, lehetőséget nyújtott – emelte ki beszédében Szekszárd első embere.

 

Jubileumi ünnep a Babits Mihály Kulturális Központban Fotó: Kiss Albert

 

A Babits Központ megújításával kapcsolatban utalt a ház 2004-es,,ráncfelvarrására”, amelyet a 2013-ra elkészült legújabb átalakítás  követett, választ adva a 21.század kihívásaira, elvárásaira, kéréseire.

A polgármester kitért arra, fejleszteni kell a város konferenciaturizmusát. Ennek első lépéseként két-három éven belül szállodát építenének Szekszárdon. Ezzel újabb lehetőséget nyitva a Babits és a megyeszékhely számára, a még több látogató fogadására.

A Babits Mihály Kulturális Központ kiteljesedésének egyik lépése volt a tavaly átadott, az intézmény fenntartásában működő Piac Közösségi Tér is – tudatta Ács. Egyben leszögezte: a szekszárdiak büszkék lehetnek már csak azért is, hiszen a szüreti napok szervezése mögött szintén az ott dolgozók közössége áll. A polgármester közölte: továbbra is számít a Központ munkatársainak szakmai tapasztalatára, tudására.

A kudarcokból is lehet tanulni, akárcsak a sikerekből

Az összejövetelen Kaczián János, a Babits egyik korábbi igazgatója is szólt Szekszárd közművelődésének fejlődéséről adott rövid áttekintést, majd arról beszélt: Babits Mihály gondolatisága mindig itt volt, amikor a Ház tette a maga dolgát és itt van most is, benne a népművelőkkel, akik ,,furcsa fajták”. Hiszen egy személyben megfigyelnek, kigondolnak, terveznek, megszerveznek, valamint értékelnek.

A Babitsnak voltak a sikerek mellett és kudarcai is, melyekből szintén tanulni lehet. Emlékeztetett: a Ház egykor Bonyhádtól Tamásiig az egész megyéé volt, de a civil életből is többen részévé váltak az itt zajló közösségi életnek. A Szekszárdi Jazz Quartet, filmszakkör, nyugdíjas klub, kertművelők, képzőművészeti szakkör, rejtvényfejtők, érem- és bélyeggyűjtők, versmondók, de még német énekkar is működött itt. Sőt, a megyei módszertani központ szakfelügyeleti központja is itt tevékenykedett.

Kaczián János elmondta, a Babits régen módszertani és továbbképző intézmény funkcióját is betöltötte. Mintát adtak a tánchagyományok, a díszítőművészet, az ének-zene, a felnőttoktatás, a különféle szakkörök, klubok és a közösségszervezés terén. A rendezvényen abbéli véleményének adott hangot, a megyében ugyan feltűnő a kultúrházak megtartására való törekvés, illetve a különböző civil szervezetek kezdeményezései, viszont hiányosságok is tapasztalhatóak. Úgy a szakemberhiány, a képzés, mint a módszertani segítség, vagy éppen a szakfelügyelet tekintetében. A problémán a tenni akarás, az elképzelések úrrá lehetnek – közölte Kaczián, aki bizakodóan tekint a jövőbe, mivel úgy gondolja, a ,,szakma majd kiizzadja magából az új tapasztalatokat, teendőket”.

 

Szerző: Ammianus

 
Read previous post:
Close