full screen background image
Keresés
2020 június 28 - vasárnap
  • :
  • :

„A kultúrát nem ápolni kell, nem beteg…”

„A kultúrát nem ápolni kell, nem beteg…”

2018.01.25. Amikor Zsikó Zsuzsannával beszélgetünk a„ Kultúra – Környezetvédelem – Kommunikáció”(3K) fogalmait értelmezve, egyetemi tanárát Sebő Ferencet idézi: „a kultúrát nem ápolni kell, nem beteg, hanem megélni…” Sebő Ferencről tudható, hogy a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth díjas énekes, a népzenei és a táncház mozgalom elindítója.

Zs.Zs. (közeli barátai akár így is szólíthatják) szülőfalujában, Alsónyéken beleszületett e táj sajátos hagyományaiba, szokásaiba, kultúrájába. A gyermekként megélt éveiből, tanulmányaiból szerzett ismereteket szeretné átadni.

Szép ívű életpálya, Sárközből most éppen Washingtonig húzódik… Küldetése a kultúra előadóművészi szinten történő megélése! A szemtől szembe való találkozáskor mindenki azt érzi Zsikó Zsuzsa megjelenésében, hogy „színpadra termett”… Neve szinte egybe forrt testvére Zsikó Zoltán a Fölszállott a pálya országos népdaléneklési verseny győztesével és az Ő nevét viselő zenekarral.

Ritka és példa értékű testvérpáros a népművészet világát jelentő deszkákon. Vallják mindketten, hogy szerencsések, mert az európai országok színpadain, a magyar népi kultúra követeiként kiérdemelt tapsnál sokkal,nagyobb értékű a Tolna megyei, konkrétabban az alsónyéki,vagy a legutóbbi bátaszéki előadás. Itt családtagok, rokonok, barátok ,ismerősök százainak vastapsos tisztelete, szeretete vette őket körül.

Természetesen a sikert nem adják ingyen. Zsuzsa énekesi tanulmányait Bonyhádon a zeneiskolában kezdte. Ekkor még Alsónyéken élt, diákságának meghatározó környezetében. Ezt Székesfehérváron öt éves zenei szakközépiskolai, konzervatóriumi felkészülés követte. Mindez elengedhetetlen volt életében. Jelenleg Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul. Ennek jellegzetes épülete talán a legismertebb Budapesten világvárosi környezetben. A felsorolás egyszerű hangzása mögött, napi több órás tanulás, kitartó szorgalom rejtőzik. Fáradtságán átlendíti az életcélja.

Életteréhez, környezetéhez, énekléssel történő kommunikációjához, hozzá tartozik a „jelmez” ruházat, népviselet üzenete. Fellépésein legszívesebben a sárközi lányok, asszonyok színpompás, egy-egy család vagyoni gazdagságát is jelző felsőruházatát és a kalotaszegiekét ölti magára. Színpadi mozgása, könnyed, természetes, szerényen öntudatos, magabiztos.

Mindezekből szinte természetesen következik, érthető, hogy Zsikó Zsuzsanna ebben az énekesi műfajban aktív életet tervez. Célja a hagyomány sokszínű autentikus előadása, bemutatása. Repertoárját úgy állítja össze, hogy az kapcsolódjon fellépésének környezetéhez, színhelyéhez, az adott tájegység népdalaihoz. Így közönsége nemcsak tapssal, de közös énekléssel is értékelheti a színes tartalmas találkozást.

A képen Zsikó Zsuzsanna. Fotó: Facebook.com

Szerző: Decsi Kiss János

 
Read previous post:
Close