full screen background image
Keresés
2019 november 1 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A Kúria is a szekszárdi önkormányzatnak adott igazat

A Kúria is a szekszárdi önkormányzatnak adott igazat

2018.04.03. Hadházy Ákos az LMP jelöltje a Nemzeti Választási Bizottság elutasító döntését követően felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához a Garay téren közterület-használati engedély nélkül felállított hirdető-berendezésével kapcsolatban. 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2018. március 26-án két határozatában is megállapította, hogy az önkormányzat jogszerűen járt el, amikor elrendelte a hirdető-berendezés bontását, Hadházy Ákos pedig jogsértést követett el, amikor engedély nélkül állíttatta fel a hirdető-berendezést.

Az NVB megállapította, hogy Hadházy Ákos megsértette a választási eljárási törvényt, és a további jogsértéstől eltiltotta őt.

A Nemzeti Választási Bizottság 595/2018. számú határozatában megállapította, hogy a választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezésére, valamint az óriásplakátok vonatkozásában a közterület-használatról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.

Megállapította továbbá, hogy dr. Hadházy Ákos 2018. március 16-án engedély nélkül helyezte el önálló hirdető-berendezését a város kiemelt közterületén, a Garay téren. Mindezekre tekintettel az önkormányzat jogszerűen járt el, amikor a közterület-használati engedély nélküli berendezést lebontatta.

Dr. Hadházy Ákos azon állítása tehát, miszerint Ács Rezső polgármester önkényesen, határozat nélkül bontatta le a hirdető-berendezést, nem valós, a polgármester a vonatkozó jogszabályok betartásával hozott határozat alapján intézkedett a hirdető-berendezés lebontásáról.

Nemzeti Választási Bizottság 596/2018 határozata szerint:

„A Nemzeti Választási Bizottság a Tolna Megye 1. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság 40/2018. (III. 22.) számú határozatát megváltoztatja, valamint megállapítja, hogy Dr. Hadházy Ákos Ányos a Lehet Más a Politika elnevezésű jelölő szervezet képviselőjelöltje a választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezésének erre irányuló közterület-használati engedély nélkül 2018. március 16-án, a szekszárdi Garay téren történő elhelyezésével megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 144. § (6) bekezdését. A Nemzeti Választási Bizottság a jogsértőt eltiltja a további jogsértéstől.”

A Kúria jogerős határozata szerint:

„A kérelmező a Lehet Más a Politika elnevezésű jelölő szervezet képviselőjelöltje megbízásából városában a 2018. március 16-án 2,5×2,5×6,0 táblaméretű hirdető-berendezést helyeztek el. A kihelyezéséhez szükséges engedéllyel a kérelmező – általa tudottan – nem rendelkezett. A Megyei Jogú Város Önkormányzatának (a továbbiakban: önkormányzat) képviseletében eljáró polgármester a 2017. március 17. napján kelt III/B.171-1/2018. számú, azonnali bontást elrendelő határozata alapján a hirdetőeszközt a felállítását követő napon elbontatta.

A Khr. 3.§ (2) bekezdés f) pontja szerint közterület használati engedélyt kell beszerezni önálló hirdető-berendezés elhelyezésére. A kérelmező elismerte, hogy az általa kihelyezett hirdető-berendezés elhelyezéséhez engedélyre volt szükség, és azt is, hogy az engedéllyel nem rendelkezett. A kérelmező jogsértő módon helyezte el az önálló hirdető-berendezést, így annak következményét, a berendezés elbontását alaptalanul kifogásolta.

Az NVB a Ve. 144.§ (6) bekezdése és a Khr. 3.§ (2) bekezdés f) pontja alapján jogszerűen rendelkezett, a kérelmező felülvizsgálati kérelmének nincsen jogszabályi alapja. A Kúria rámutat még, hogy a hirdető-berendezés elbontására a kérelmező – általa elismert – engedély nélküli eljárása okán került sor. Mindezek folytán a Kúria az NVB határozatát a Ve. 231.§ (5) bekezdés a) pontja alapján helybenhagyta. A Kúria határozata elleni további jogorvoslat lehetőségét a Ve. 232.§ (5) bekezdése zárja ki.”

Forrás: Polgármesteri Kabinet
Read previous post:
Ajándékot kaptak a szabályosan közlekedők Tolnában

2018.04.03....

Close