full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

A Lakható Szekszárdért Egyesület nyerte el a Civil Információs Centrum címhasználati jogát Tolnában

A Lakható Szekszárdért Egyesület nyerte el a Civil Információs Centrum címhasználati jogát Tolnában

2017.02.28. A civileknek a legnagyobb segítséget a civilek tudják nyújtani – jelentette ki a megyékben és a fővárosban működő Civil Információs Centrumokkal (CIC) kötött szakmai együttműködési megállapodások keddi ünnepélyes átadásán Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Tolna megyéből ismét a Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület nyerte el Civil Információs Centrum címhasználati jogát.

Hangsúlyozta: nyilvános pályázaton választották ki azokat a komoly múltra visszatekintő szervezeteket, amelyek a következő három évben tájékoztatással és rendezvényekkel segíthetik a szféra fejlődését, erősödését, hozzátéve, hogy a lehetőséget elnyerő szervezetek “egy jól bevált rendszer folytatásának lehetnek a részesei”.

Szólt arról is: e feladat ellátásához sokféle évről évre bővülő forrás áll a szervezetek rendelkezésére, a Civil Információs Centrumok működését az idén 315 millió forinttal támogatja a kormány. Rétvári Bence arra is utalt, hogy külön figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű térségekben működő és a határon túli magyarság szervezeteivel együttműködő szervezetekre.

Soltész Miklós, a tárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy a civil szervezetek munkája megsokszorozza a támogatásként nyújtott forrásokat. Annak fontosságáról is beszélt, hogy ezek a tömörülések határokon belül és kívül végzett munkájukkal is szolgálják a nemzetet.

Köszönetet mondott a jogszabályváltozásokhoz nyújtott támogatásért, megemlítve, “ha nincs meg a közvetlen kapcsolat a kormányzat, a minisztérium és a valóban tisztességgel működő civil szervezetek között, akkor nagyon nehéz azokat az egyébként jogos kérelmeket, észrevételeket figyelembe venni, amelyek adott esetben szükségesek ahhoz, hogy még könnyebben és még hatékonyabban tudjanak működni civil szervezetek”.

Tavaly év végén több, a civil szervezetek alapítását és működését könnyítő törvénymódosítás született – idézte fel, megjegyezve, hogy a hatvanezer hazai civil tömörülés mellett hatvan-száz “külföldről támogatott úgymond civil társaság működik” Magyarországon. Mint mondta, a felmérések tanúsága szerint az emberek többsége tud különbséget tenni a valódi és a “magukat ugyan civilnek nevező”, de “társadalmi szempontból semmiképp sem civil” tömörülések között.

A megnyitó ünnepséget követően a 19 megyei és a budapesti nyertes szervezet képviselője egyenként vehette át az adott megye szakmai együttműködési megállapodását. Tolna megyéből a Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület nyerte el a címet – tudtuk meg a Tolna Megyei CIC-től. Az egyesület a program 2012-es indulása óta folyamatosan ellátja a Civil Információs Centrum címmel járó feladatokat.

Réger Balázs, az egyesület elnöke az együttműködés átvétele után örömét fejezte ki, hogy az idei évben az elmúlt évek gyakorlatát – miszerint minden évben újra kellett pályázni a centrumoknak – felülírva a Minisztérium immár 3 évre, 2019. december 31-ig bízta meg a nyertes szervezeteket, hogy a működési területükön tevékenykedő civil szervezeteket térítésmentesen segítsék. A Tolna megyei iroda ezúton is minden, a megyében működő civil szervezetnek felajánlja az együttműködés lehetőségét, valamint biztosítja a szervezeteket, hogy a centrum a vállalt feladatait továbbra is a megszokott magas színvonalon látja el.

A Tolna Megyei Cicvil Információs Centrumról eddig megjelent írásainkat itt találja – kattintson!

Kadarka.net/MTI