full screen background image
Keresés
2021 május 7 - péntek
  • :
  • :

A láthatóság életet menthet – tanácsok a rendőrségtől

A láthatóság életet menthet – tanácsok a rendőrségtől

2017.10.24. A biztonságos közlekedés alapfeltétele, hogy ne csak mi lássunk másokat, minket is észre lehessen venni – hívta fel a figyelmet közleményben a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Mint azt a rendőrség közölte, az őszi időszak velejárója az esős, ködös idő és a korai sötétedés, amelyek jelentősen megnehezítik a láthatóságot a közlekedésben. Fontos tehát, hogy a balesetek megelőzése érdekében kiemelten figyelni kell a szabályok betartására, valamint fel kell készülni a megváltozott út- és látási viszonyokra is.

A kerékpárosoknak a fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül, sötétedés után, illetve rossz látási viszonyok között kötelező. Ez a szabály a gyalogosokra is vonatkozik, akiknek lakott területen kívüli úton, illetve annak leállósávján, útpadkáján kell a fent említett viszonyok között felvenniük a mellényt.

Ezt a szabályt a gépkocsival közlekedőknek is szem előtt kell tartaniuk. Előfordulhat, hogy baleset, illetve forgalmi okok miatt megállásra kényszerülnek, és ki kell szállniuk a járműből. Nagyon fontos, hogy ilyenkor a többi közlekedő számára időben észlelhetőek legyenek.

A láthatóság természetesen a járművekre is vonatkozik. Mivel a hétvégi óraátállítás miatt még korábban fog sötétedni, nem szabad elfelejteni az autók fényszóróit lakott területen belül már a délutáni órákban is felkapcsolni. Kedvezőtlen időjárás esetén pedig célszerű mindig égve hagyni a tompított fényszórókat.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close