full screen background image
Keresés
2021 április 11 - vasárnap
  • :
  • :

A Lengyel Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el Móser Zoltánt

A Lengyel Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el Móser Zoltánt

2018.10.20. A Lengyel Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét kapta meg Móser Zoltán. Az etnográfus, fényképész és író hétfőn vehette át a kitüntetést a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségén. Az elismeréshez Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere is gratulált a völgységi díjazottnak.

Mint azt a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének honlapján írták: Móser Zoltán etnográfus, fényképész és író, több Lengyelországról szóló album szerzője, aki napvilágra jutattja azt, ami első látásra észrevehetetlennek tűnik és megmutatja, hogy Lengyelországban milyen sok hely vár még felfedezésre. A művészi fényképeket lengyel költők gondosan megválogatott „arany gondolatai” egészítik ki. Mindezek az elemek együttes hatására metafizikai útra indulunk Lengyelország gyönyörű tájaira.

Móser Zoltán illékony, megfoghatatlan dolgokat képes megörökíteni egy képkeretben, olyan nagyszerű érzéssel és művészi szépséggel, hogy lehetetlen közömbösnek maradnunk irántuk. A fényképei elgonolkoztatnak, érzésekkel gazdagítanak, mély reflexióra késztetnek. Univerzális nyelven szólalnak meg – képpel és fényjátékkal, amelyeket mindenki megért, nemzeti hovatartozástól és nyelvismerettől függetlenül.

Móser Zoltán

A művész különleges érzékenységgel van megáldva és tökéletesen érti a mi lengyel, összetett, egyedi mentalitásunkat. Csodálatosan mutatja meg honfitársainak Lengyelország lenyűgözű képét. Mostanában – a Visztula Évében – együttműködött a követségünkkel a kétnyelvű, Visztuláról szóló verses antológia elkészítésében.

Lengyelország és a lengyelek nagy barátja, országunkat népszerűsítő számos rendezvény animátora. Ő viseli gondját a Bonyhádi lengyel közösségnek, megnyerve az ottani önkormányzati hatóságokat is a lengyelek számára.

Forrás: bonyhad.hu/Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége. Fotó: budapeszt.msz.gov.pl/hu/
Read previous post:
Close