full screen background image
Keresés
2021 május 7 - péntek
  • :
  • :

A magyar kultúra esszenciájából kaptak kóstolót a V4-ek elnökei Szekszárdon

A magyar kultúra esszenciájából kaptak kóstolót a V4-ek elnökei Szekszárdon

2017.10.20. A kiváló magyar konyha, a nagyszerű borok és az évezredes kultúra esszenciájából kapott kóstolót Miloš Zeman cseh, valamint Andrej Kiska szlovák és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök Szekszárdon, ahol az elmúlt héten tartották a Visegrádi négyek (v4) államfőinek csúcstalálkozóját.

Nem mindennapi megtiszteltetés érte Szekszárdot és a Mészáros családot az elmúlt héten, amikor nem egy, de nem is kettő, hanem mindjárt négy köztársasági elnök vendégeskedett a városban, illetve a Hotel Merops Mészárosban. Mint arról beszámoltunk portálunkon, az elmúlt pénteken és szombaton Szekszárdon tartották meg a V4-ek államfőinek csúcstalálkozóját. Márpedig a legnagyobb közjogi méltóságok különleges bánásmódot érdemelnek, így arra kerestük a választ, hogy mi vonzotta Miloš Zeman cseh, Andrej Kiska szlovák, Andrzej Duda lengyel és Áder János magyar köztársasági elnököt, valamint a delegációkat a 33 ezer lakosú napsütötte Dél-dunántúli kisvárosba.

Arra a kérdésre, hogy a több ezer hazai település közül miért éppen a tolnai megyeszékhelyre esett a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) választása, röviden úgy lehetne felelni, azért, mert Szekszárdon megtalálták mindazt, mely a magyar vidéket és kultúrát kiválóan reprezentálja. E tekintetben egyáltalán nem mellékesen az sem, hogy a borvidékek között csak a szekszárdi mondhatja el magáról azt, hogy borászai soraiból mindjárt öten is büszkélkedhetnek a borászok Kossuth-díjaként emlegetett Év bortermelője címmel.

Arról, hogy miért éppen Szekszárdra esett az illusztris vendégkör választása, illetve, hogy milyen sajátos igényeket támasztottak, nem is mesélhetne hitelesebben más, mint a négy köztársasági elnököt és delegációjukat vendégül látó Hotel Merops Mészáros vezetője.

Milos Zeman cseh köztársasági elnök, az őt védő testőrök szoros fogásában, a Hotel Merops Kossuth Lajos utcai bejáratánál. Fotó: Mártonfai Dénes

Mészáros Zsanett elmondta, a családi vállalkozásban üzemeltetett négycsillagos hotelt a Köztársasági Elnöki Hivatal kereste meg még márciusban azzal, hogy Szekszárdot választották a csúcstalálkozó helyszínéül. Ám egy ilyen megkeresés nem lehet véletlen műve, így volt ez ebben az esetben is.

Zsanett az előzményekről szólva elárulta, Áder Jánossal februárban kerültek kapcsolatba, amikor édesapja, Mészáros Pál a Magyar Bor Akadémia által a Corinthia Hotelben rendezett ünnepi gálaebéden és díjkiosztón átvette a 2016-os Év bortermelője elismerést. Ekkor a család egy asztalnál foglalt helyet a magyar köztársasági elnökkel. Beszélgetésük során pedig kiderült, hogy Áder János a szekszárdi borok nagy rajongója. A beszélgetés nyomán az államfő tervbe vette, hogy felkeresi Szekszárdon a Mészáros Borházat.

Ezt követően érkezett márciusban a megkeresés az elnöki hivatal részéről. A megkeresést a biztonsági szolgálat látogatása követte, ugyanis egy-egy ilyen találkozó megszervezésében kulcsfontosságú az, hogy a rendezvényt biztonságban meg lehet-e tartani. A szolgálat vezetője egyébként már korábbról is ismerte a hotelt, ugyanis Yossi Amrani, az izraeli nagykövet is megszállt már a Merops-ban. Miután a szolgálat meggyőződött arról, hogy a hotel a biztonsági szempontoknak és a közjogi méltóságok rangjához méltó minőségi elvárásoknak is mindenben megfelel, csak akkor vált biztossá, hogy a köztársasági elnökök és a delegációk, összesen mintegy negyven fő a Merops-ban száll meg.

A Mészáros Borház és Pince. Fotó: Mártonfai Dénes

Mészáros Zsanett arról is beszámolt, hogy a csúcstalálkozót megelőző napokban és a találkozó ideje alatt szigorú biztonsági intézkedések voltak érvényben a Hotel területén és környékén. A szolgálat nemcsak a hotel kamerarendszere által közvetített képeket figyelte, de további kamerákat is elhelyeztek, így szinte egy hangya sem mozdulhatott volna meg a tudtuk nélkül a környéken. A hotel szobáit kereső kutyákkal is átvizsgálták, azokat a szobákat pedig, ahol az államfők szálltak meg, minden alkalommal leplombálták, miután a köztársasági elnökök távoztak.

Nemcsak a hotel dolgozói, de még az árubeszállítók személyi iratait is elkérték. Ők csak a személyi igazolványuk felmutatásával és alapos átvizsgálás után léphettek be az épületbe, ahol már szabadon mozoghattak. Ezen túlmenően a rendőrség a Kossuth Lajos utca egy részét is lezárta.

Az első elnöki konvoj, mely a fél Kossuth Lajos utcát „elfoglalta”, csütörtök este érkezett és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt szállította. Az államfőt Mészáros Zsanett fogadta kisfiával, Zalánnal egyetemben. A kérés szerint magyarul üdvözölte az elnököt, az általa elmondottakat pedig tolmács fordította lengyel nyelvre. Milos Zeman, Andrej Kiska és Áder János másnap, péntek reggel érkezett meg Szekszárdra.

Milos Zeman cseh elnök megérkezése után egyébként csemege és csípős kolbászt kért vendéglátóitól. Ezt követően halászlét rendelt kimondottan azért, mert pontosan tudta, hogy a környék jól ismert a kiváló halászléiről. Az államfőknek ezt leszámítva csak egy kérésük volt az ételeket illetően: kizárólag jellegzetes magyar ételeket szerettek volna fogyasztani.

Áder János és Mészáros Pál. Fotó: Mártonfai Dénes

Ezzel kapcsolatban Mészáros Zsanett azt is megosztotta portálunkkal, hogy a biztonsági szempontok a kormányfők elé kerülő ételek elkészítésekor is első helyen szerepeltek. A tisztiorvosi szolgálat munkatársa minden alapanyagot tüzetesen megvizsgált, minden ételből mintát vett, mielőtt azokat a köztársasági elnökök elfogyasztották volna. Sőt, a konyhába nem lehetett utcai cipővel belépni. Ha pedig valamely államfő valamelyik ételt a szobájába kérte, azt a biztonsági szolgálat munkatársa vitte fel neki – mesélt a részletekről.

A köztársasági elnökök asztalára a szombati villásreggeli alkalmával kézműves sajtválogatás, frissen szeletelt mangalica sonka és torma, kézműves joghurt házi lekvár válogatással, friss gyümölcsök, illetve rukkola salátával tálalt lágytojás került.

Az ebéd alkalmával felszolgált idényjellegű fogások is a magyar konyha jellegzetességét tükrözték. Hideg falatként kacsamáj pate és házi szőlőlekvár, illetve vaníliás kalács, valamint hideg paraszttálat szolgáltak fel. Ezt gemenci szarvasból készített gulyás és pirított tökmaggal „bolondított” sütőtök krémleves követte. Meleg ételként citromborsos fehérboros fogas filét, dijoni mustáros sajtos burgonya pürével tálalt vajas zsályás szűzpecsenyét, illetve göngyölt zöldfűszeres csirkecombot tálaltak számukra, míg desszertként erdei gyümölccsel tarkított túrógombócot fogyasztottak.

 

Andrzej Duda lengyel, Milos Zeman cseh, a házigazda Áder János magyar és Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök (b-j) a szekszárdi megyeházán a visegrádi országok (V4) államfői találkozója első napján. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Hotel Merops-ban természetesen az államfői méltósághoz illő borok vártak Andrzej Dudát, Andrej Kiskát, Milos Zemant és Áder Jánost. Mészáros Pál, az Év bortermelője személyesen kínálta számukra a Mészáros Borház friss, Pinot Noir rozéját, a ropogósan üde 2017-es Irsai Olivért, valamint a Bikavér Válogatást, illetve a jellegzetes szekszárdi fajtából, a kadarkából készülő Szent Grált, na és persze a családi pincészet egyik csúcsborát, a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Cabernet Franc fajták felhasználásával készített Ohmerops-ot.

A kiváló kávékról az ország legjobb kávézójának többször is megválasztott szekszárdi Kávé Háza gondoskodott a köztársasági elnököknek, akik elismerősen szóltak kóstolt kávékról.

Mészáros Zsanett az államfők emberi tulajdonságairól röviden szólva azt is elárulta, hogy a V4-ek elnökei nyugodt, kedves és szimpatikus emberek benyomását keltették benne. Hozzátette, követelőzőek egyáltalán nem, viszont kimondottan emberségesek voltak.

Rendkívül büszkék vagyunk, hogy Szekszárd adhatott otthont a V4 elnöki csúcstalálkozójának és azt is hatalmas megtiszteltetésnek tartjuk, hogy a Hotel Merops-ban láthattuk vendégül a négy államfőt – zárta a beszélgetést Mészáros Zsanett.

Szüreteltek és az öt szekszárdi Év borászával is találkoztak az államfők

A négy köztársasági elnök nemcsak a Mészáros Borház kétszáz éves pincéjében kóstolt bort, de jártak a Decsi-hegyen található Takler Borbirtokon és a Faluhelyen lévő Bodri Szőlőbirtokon is, ahol egy valódi szekszárdi szüretbe is belekóstolhattak. A szüret alkalmával a Bartina Néptánc Együttes hagyományos népviseletbe öltözött „táncos legényei” kizárólag a férfiak szolgáltak puttonyos gyanánt. Az államfők természetesen néptánc bemutatót is láthattak.

Áder János köztársasági elnök Bodri birtokon tartott szüreten. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezt követően a négy elnöknek személyesen tartott borkóstolót az öt szekszárdi Év bortermelője, vagyis Dúzsi Tamás, Mészáros Pál, illetve Takler Ferenc, valamint Vesztergombi Ferenc és Vida Péter, akik egy-egy üveg bort is átnyújtottak nekik. A borok mellé szüreti ételeket, vadpörköltet, töltött káposztát és rétest kínáltak a vendégeknek.

Dicsérték a kiváló vendéglátást és a helyszínválasztást a köztársasági elnökök

Andrzej Duda lengyel, Milos Zeman cseh, és Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök egyaránt dicsérő szavakkal illette a V4-ek csúcstalálkozójáról tartott október 14-ei sajtótájékoztatón azt a vendéglátást, melyben kétnapos szekszárdi tartózkodásuk alatt részesültek.

Andrzej Duda elmondta, a találkozó abban a tekintetben is érdekes volt, hogy nem Budapesten tartották, hanem egy vidéki városban. A lengyel köztársasági elnök a lengyel és a magyar nép építészeti, illetve kulturális hasonlóságairól is szót ejtett. Utóbbival kapcsolatban elmondta, a Lengyelország déli, hegyvidéki területein élők régebben gyakran jártak át Magyarország főként északabbi területeire, ahol hagyományos esküvőkön vettek részt. Mint mondta, ezek az emberek mindig egy-egy „újabb ritmussal” tértek haza és azokat saját népzenéjükbe is beépítették. A Szekszárdon látottak és főként hallottak alapján azt mondta, a lengyel népcsoport zenéje erősen tükrözi a magyar gyökereket. A városról és a természeti környezetről, melyben fekszik egy szóval úgy fogalmazott, hogy gyönyörű.

Milos Zeman cseh államfő a szervezés mellett főként a gasztronómiáról szólt elismerően. Amint azt röviden és lényegre törően megfogalmazta: a magyar konyha és a magyar borok abszolút felsőbbrendűek.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök ugyancsak dicsérte a vendéglátást, melyet fantasztikusnak nevezett. Mint mondta, jövőre Szlovákiában tartják a V4-ek elnökeinek csúcstalálkozóját, és minden tudásukat latba kell vetniük annak érdekében, hogy hasonlóan színvonalas vendéglátásban részesítsék a társelnököket, valamint a delegációkat.

A csúcstalálkozón az államfők a biztonságpolitikával, a körforgásos gazdasággal és az információs technológiával kapcsolatos együttműködési lehetőségekről tartottak eredményes tárgyalást, melyről itt tudhat meg többet – kattintson!

A vezetőképen: Áder János köztársasági elnök Mészáros Pállal, a 2016-os Év bortermelőjével kóstolt bort a család kétszáz éves Kossuth Lajos utcai pincéjében. Fotó: Mártonfai Dénes


One thought on “A magyar kultúra esszenciájából kaptak kóstolót a V4-ek elnökei Szekszárdon

Comments are closed.Read previous post:
Close