full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

A magyar nyelv különleges kód, mely összeköt bennünket

A magyar nyelv különleges kód, mely összeköt bennünket

2015.11.13. Kulcsfontosságúnak tartja a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, hogy a tömb- és szórványmagyar területeken minél több gyermek elsajátítsa a magyar nyelvet.

Semjén Zsolt pénteken, a magyar nyelv napján kárpát-medencei óvodásokat köszöntött, akik magyar verseket szavaltak egy időpontban, több helyszínen. Budapesten, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága termében tartott rendezvényen Semjén Zsolt kiemelte, a magyar nemzet megmaradásához három dolog kell. Első helyen a magyar nyelv védelmét és megmaradását említette, majd kitért a kulturális, történelmi tudatra, “a sorsközösség tudatára”. A megmaradást szolgálja a nemzet közjogi egységének megteremtése, hogy “mindannyian magyar állampolgárként élhessünk” – tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a gyermekek megtanuljanak magyarul, mondván, ez teszi lehetővé a szellemi kibontakozást. Semjén Zsolt szerint a magyar Nobel-díjasok magas száma szorosan összefügg a nyelvünkkel. Teller Edét idézte, aki, amikor kérdezték, minek köszönheti természettudományos eredményeit, úgy válaszolt: Ady Endrének. Azt lehet ugyanis az élet bármely területén tudományosan is megfogalmazni, amit nyelvileg is ki tudunk fejezni – érvelt a kereszténydemokrata politikus.

Semjén Zsolt a kormányzati programok közül kitért az óvodások és kisiskolások évének elindítására, és hangsúlyozta: az a cél, hogy a tömb- és a szórványmagyarságban a magyar nyelvet minél többen elsajátíthassák. Felidézte az ünnepnap alkalmából, hogy 1844. november 13-án fogadta el a pozsonyi országgyűlés azt a törvénycikkelyt, ami államnyelvnek mondta ki a magyar nyelvet. A magyar Országgyűlés 2011-ben nyilvánította ünnepnappá ezt a napot.

Pánczél Károly (Fidesz), a bizottság elnöke úgy fogalmazott: a magyar nyelv az összetartozás ismérve és a megmaradás záloga. Ez a különleges nyelvi kód a legfőbb összekapcsoló erő – tette hozzá, majd rámutatott: a magyar nyelv világ szerte 14 millió embert köt össze. A bizottsági elnök kiemelte a magyar nyelv összetartó erejét, amely a viharos évszázadokban is megtartotta a magyarságot.

A bizottsági ülésteremből kézdivásárhelyi óvodásokat kapcsoltak. A rendezvény keretében közel tízezer magyar óvodás szavalta el ugyanazokat a verseket világszerte, hogy így ünnepelje közösen a magyar nyelv napját.

MTI

A fotón Budapesti óvodások, akik kézdivásárhelyi társaikkal együtt mondanak verset skype kapcsolat segítségével a magyar nyelv napja alkalmából az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának rendezvényén az Országház Esterházy János tanácstermében 2015. november 13-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Read previous post:
Close