full screen background image
Keresés
2019 december 22 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A magyarok döntő többsége nem helyezné otthonba idős hozzátartozóját

A magyarok döntő többsége nem helyezné otthonba idős hozzátartozóját

2017.02.11. Százból mindössze négy magyar tervezi, hogy idősek otthonában helyezi el hozzátartozóját, ugyanakkor a megkérdezettek fele lehetségesnek tartja, hogy neki majd otthonba kell költöznie – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

Az országos reprezentatív kutatás eredménye szerint a válaszadók mindössze négy százaléka tervezi, hogy idős hozzátartozóját otthonba költözteti, saját maguk azonban nem zárják ki ennek lehetőségét. A megkérdezettek tíz százaléka nagyon is elképzelhetőnek, 52 százaléka pedig lehetségesnek tartja, hogy szükség lesz erre a lépésre, míg a válaszadók 38 százaléka számára ez elképzelhetetlen lenne.

A felmérés szerint a 30 és 65 év közötti korosztály egyáltalán nem vár el különleges szolgáltatásokat egy idősotthontól: a legalapvetőbb elvárás a napi háromszori étkezés (91 százalék), emellett kiemelten fontos még az orvosi ellátás, a takarítás, karbantartás, a mosás, vasalás, valamint a 24 órás nővéri felügyelet (77-87 százalék). Közepes fontosságot tulajdonítottak a gyógyszerek biztosításának és gyógytornának, a szabadidős foglalkozásoknak és a gyógyászati segédeszközök biztosításának (50-64 százalék).

Mindez annak fényében érdekes, hogy az orvosi ellátást, a 24 órás szolgálatot, az étkezés és gyógyszer biztosítását a hatályos magyar jogszabályok előírják a bentlakásos intézmények számára – írták.

A legkevésbé fontosnak a temetkezési költségek biztosítása bizonyult: a megkérdezettek 22 százaléka szerint lenne az idősotthonok feladata ezt biztosítani, a válaszadók fele pedig úgy vélekedett, hogy azok fedezése a hozzátartozók kötelessége.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az ellátottak száma az időskorúak számára tartós bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján míg 2008-ban 49 ezer, 2015-ben már 54 ezer embert láttak el idősek otthonában vagy időskorúak gondozóházában. Az idősotthonok nem éppen kiugró népszerűsége ellenére 2017 elején több mint 29 ezer időskorú várt intézményi elhelyezésre Magyarországon – írták.

MTI

* A kép illusztráció


ElőzőRajz- és esszépályázatot hirdetnek diákoknak KövetkezőMadárlesen


Read previous post:
Madárlesen

Az emberi beszéd fejlődését tárják fel az orángutánok hangjai

2017.02.11....

Close