full screen background image
Keresés
2019 november 2 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A Mars belső szerkezetét vizsgálja a NASA új Mars-szondája

A Mars belső szerkezetét vizsgálja a NASA új Mars-szondája

2018.05.11. A bolygó belső szerkezetét és folyamatait vizsgálja az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) új Mars-szondája, amely már úton van a vörös bolygó felé – mondta Sík András Mars-kutató az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Hozzátette, hogy az űrszonda a tervek szerint november végére ér az ötszázmillió kilométerre lévő Marshoz.

Mint felidézte, eddig több mint 40 küldetés indult a Marsra, amelyeknél vagy a légkört, vagy a felszínt tanulmányozták, volt olyan, amelyik az élet nyomait kereste. Az InSight elnevezésű, új űrszonda feladata viszont más, a bolygó belső szerkezetét és folyamatait vizsgálja, hogy megértsék a bolygó mag-, köpeny-, kéreg-felosztását, és megtudják, hogy aktív-e még a belseje.

A kutató kifejtette: a szonda két éven át végez méréseket egy helyben; két fontos műszere van, egy rengésmérő és egy fúróberendezés. Előbbi azt vizsgálja, hogy történnek-e rengések a mag vagy a köpeny belsejében, utóbbival pedig a bolygó felső öt méteréről szereznek adatokat, arról, hogy milyen a bolygó hőáramlása. Hozzáfűzte: ha a köpenyben még van folyékony halmazállapotú anyag, az az InSight méréseiből kiderülhet. Erről eddig nem voltak információk – jegyezte meg.

Sík András kitért arra is, hogy ha a geológiai aktivitás fennáll, kiderülhet, hogy a Marson néhány kilométerre leásva geotermikus energiát tudnak hasznosítani a jövőben akár lakóhelyek fűtéséhez.

MTI


bolygó Mars űrkutatás űrszonda
ElőzőIllés-lemez csaknem 50 évvel a tervezett időpont után KövetkezőKísérleti erdőkezelés indult a tölgyesek állapotának javítására


Read previous post:
Kísérleti erdőkezelés indult a tölgyesek állapotának javítására

2018.05.10....

Megugrik a szálláshelyek forgalma a pünkösdi hosszú hétvégén

2018.05.10....

Close