full screen background image
Keresés
2019 szeptember 7 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A megyei önkormányzat segíti a bűnmegelőzési tanácsot

A megyei önkormányzat segíti a bűnmegelőzési tanácsot

2016.02.23. Az áldozatsegítés volt a fő téma a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács idei első ülésén, melyen arról is szó esett, hogy Tolna megye rendkívül kedvező bűnügyi statisztikával zárta a tavalyi évet.

A fórum résztvevőit köszöntő Ribányi József, a közgyűlés alelnöke a megyei önkormányzat további támogató szerepvállalásáról biztosította a bűnmegelőzési tanácsot. Ribányi József bejelentette: a megye idén százezer forinttal segíti a tanácsot, valamint továbbra is gondoskodik a működési feltételeinek biztosításáról. Az alelnök kiváló, országosan is egyedülálló kezdeményezésnek nevezte a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács létrehozását. Hozzátette, biztosítani kell annak folyamatos működését.

Daubner Gabriella alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője emlékeztetett: a tanács egy éve kezdte meg a munkát és eddig három alkalommal ült össze. Az alosztályvezető kitért az angol mintára meghonosított Várvédő programra is, amelynek célja, hogy gyakorlati ismeretek és tanácsok közvetítésével otthonaik védelmében segítse az embereket. Bűnmegelőzési szempontból fontosnak nevezte a társadalmi felelősségvállalást, amelynek erősítésében szerepet játszik az érettségi vizsga előtt álló diákok közösségi szolgálata is. Ám gondot jelent, hogy Tolna megyében kevés hely van, ahol ilyen jellegű gyakorlatot végezhetnek a tanulók – fűzte hozzá. Az ifjúság bevonása kulcskérdés, ezért szeptemberben a biztonság jegyében szerveznek vetélkedőt a fiatalok számára – tájékoztatott.

Tavaly országos viszonylatban Tolna megyében történt a legkevesebb bűncselekmény. A bűnesetek között a vagyonvédelmi ügyek voltak többségben – mondta el beszámolójában Molnár Gábor ezredes, megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes. Hozzátette: ahhoz, az önkormányzatok és a civil szervezetek segítsége is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen kedvezően alakultak a mutatók.

Az áldozatsegítés kapcsán Illés László alezredes, a bűnmegelőzési tanács titkára felhívta a figyelmet, a rendőrség már nem csak az elkövetőkre fókuszál, hanem az áldozatok anyagi és lelki segítségére is hangsúlyt fektet. A titkár szerint jó gyakorlat az ún. mediációs eljárás, mely lehetőséget nyújt az érintett feleknek a párbeszédre. Komoly eredménynek nevezte azt is, hogy az uniós országok közül hazánk élen jár az áldozatsegítésben. A tanácskozáson résztvevők segítségét kérte a
www.veledvagyunk.hu weboldal továbbfejlesztésében, amely hasznos információkat tartalmaz az áldozattá válás elkerülését illetően.

Az ülésen felszólalt dr. Biró Gyula, a kormányhivatal áldozatsegítésben érintett vezetője, aki szerint komoly eredményeket értek el a „Ne váljon áldozattá” elevezésű projekttel. Mint elmondta, az áldozatsegítő munkában jogászi, ugyanakkor humánus szemléletmódra is szükség van. Ez biztosítja egyrészt a szakszerűséget, valamint segít, hogy a bajba került emberek lelki egyensúlya is helyre álljon. Sokszor csak egy emberi gesztus kell, ami talán az anyagi kártérítésnél is többet jelent az áldozatoknak – világított rá. Dr. Biró Gyula szerint az áldozatsegítő programok eredményei kézzelfoghatóak, ezért nagyon fontos a további finanszírozás biztosítása.

A képen Daubner Gabriella, Molnár Gábor, Ribányi József és dr. Bíró Gyula. Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close