full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A Mészáros Pince Bodzási Kékfrankosa lett Szekszárd Város Bora

A Mészáros Pince Bodzási Kékfrankosa lett Szekszárd Város Bora

2018.04.21. A Mészáros Borház és Pince 2015-ös Bodzási Kékfrankosa lett Szekszárd Város Bora, derült ki szombat délelőtt a Szent György-napi Borünnepen, melyen ünnepélyes keretek között adták át az idei Szekszárdi Borvidéki Borverseny díjait.

Borászokkal telt meg szombat délelőtt a XIX. Szent György-napi Borünnepen a PTE KPVK aulája, ahol  ünnepélyesen átnyújtották a 2018. évi Szekszárdi Borvidéki Borverseny díjait.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere az eredményhirdetést a szekszárdi borászok által egyik leginkább várt eseménynek, magát a borversenyt pedig hazánk egyik legerősebb bormustrájának nevezte. Mint az idei verseny eredménye alapján elmondta, folytatódott a struktúraváltás, a kisebb borászatok is kiváló borokkal vettek részt a megmérettetésen, melyen méltó ellenfelei tudtak lenni a nagyobb, közismert borászatoknak.

A városvezető úgy fogalmazott: büszkék vagyunk arra amit a szekszárdi bor jelent nem csak az országban, Európában, hanem a világon is, és a nagy borászatokra, ám fontos, hogy a fiatalok is merjék magukat megmérettetni.

Ács Rezső polgármester (k) Sebestyén Csaba (b2), a szervezőbizottság elnöke, Bősz Adrián, a Szekszárd Borvidék Nkft. új elnöke (b1) és Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke (j) Fotó: Kadarka.net

A Szekszárd Város Bora – melyre az idén húsz mintával neveztek a termelők – címmel kapcsolatosan tudatta, a díj betöltötte azt a szerepet, amit annak szántak, elérte azt a célt, melyet megfogalmaztak életre hívásával. A díj megbecsültsége egyre nő, elnyerése egyre inkább fontos – jelentette ki Ács Rezső.

A polgármester arról is szólt, hogy hamarosan „beérnek” azok a pályázatok, melyeket a borászok nyújtottak be és ennek köszönhetően óriási fejlődés előtt áll a Szekszárdi borvidék, melynek hírneve tovább erősödhet. Ács Rezső példaértékűnek nevezte a borászok és a város közötti együttműködést, melyet tovább kívánnak erősíteni, és melyhez a kiváló borok remek alapot teremtenek.

Bősz Adrián, a Szekszárd Borvidék Nkft. nemrég megválasztott elnöke megosztotta, fontos, hogy folytatódjon a borvidéken elindult közös munka, illetve, hogy tovább szélesedjen a kapcsolat a város és a borászok között.

Hagyományosan a PTE KPVK aulájában tartották az ünnepélyes díjátadót. Fotó: Kadarka.net

A versennyel kapcsolatosan arról szólt, hogy az elmúlt időkben két kevésbé jó évjárat is volt, ám a szekszárdi borászok bizonyították, hogy a gyengébb évjáratokban is tudnak nagyon jó borokat készíteni. A 2017-es évjáratú borokban óriási a potenciál, ami már az idei borversenyen is meglátszott – fogalmazott a borvidék elnöke. Zárásként hozzátette, a következő két borverseny mezőnye ennek köszönhetően várhatóan nagyon erős lesz.

Sebestyén Csaba borász, a szervezőbizottság elnöke szakmai értékelésében tudatta, örvendetesen alakult a résztvevő pincészetek és az általuk benevezett minták száma az idei versenyen, melyre 47 termelő összesen 232 mintával nevezett. Hozzátette, két mintát kellett kizárni, így végül 230 tétel került a bíráló bizottságok elé.

Mint részletezte, az idei borvidéki borversenyen a 2013-as, 2015-ös, 2016-os és 2017-es évjáratból származó borok tették ki a minták 90 százalékát és döntő többségében ezekből kerültek ki az éremmel elismert borok is. A korábbi évjáratok az idén a muzeális kategóriában versenyeztek, ezekből meglepetésre mintegy húsz minta érkezett – fűzte hozzá Sebestyén Csaba.

Sebestyén Csaba (k), a szervezőbizottság elnöke értékelte a versenyt. Fotó: Kadarka.net. 

A 2018-as verseny is a palackos borok dominanciáját hozta. A minták kétharmada volt palackos, míg egyharmadát a hordós tételek adták – közölte a szervezőbizottság elnöke, aki úgy vélte, hogy ez is a minőségi borkészítés irányába való elmozdulást mutatja.

Arról is szólt, hogy a nemzetközi normáknak megfelelően a Szekszárdi Borvidéki Borversenyen is mindössze a minták 30 százaléka kaphat érmet. Az eredményeket ismertetve elmondta, a zsűri 4 nagy aranyérmet, 45 aranyérmet és 21 ezüstérmet, vagyis összesen 70 érmet osztott ki.

Emlékeztetett, korábban volt, hogy mindössze 3-4 ezüstérem született, a többi bor pedig aranyérmet kapott. Ehhez hozzáfűzte, az idén ezüstérmet szerzett borok többsége a 2016-os évjáratból származik, az évjárat borainak egy jó része pedig még nem került, vagy nem régen került palackba, így nem volt idejük arra fejlettségi szintre jutni, hogy aranyérmet érjenek el.

Rács Róbert kerámiáival ismerték el a borászokat. Fotó: Kadarka.net

Sebestyén Csaba kifejtette, úgy véli, hogy mindez azt jelzi, hogy van potenciál ebben az évjáratban, mely a következő borvidéki borversenyeken mutathatja meg magát igazán.

Ugyancsak megosztotta, a csúcszsűri a húsz legjobb borból választotta ki a különdíjas borokat, mint például a Szekszárd Város Bora díjra érdemes bort. Hozzáfűzte, utóbbi elnyeréséért húsz mintát – főként bikavéreket és kékfrankosokat, illetve két kadarkát – neveztek be a borászatok. Sebestyén Csaba zárásként mindenkit arra biztatott, hogy induljanak a következő évi borvidéki borversenyen.

A Szekszárd Város Bora megtisztelő díjat az idén a Mészáros Borház és Pince 2015-ös Bodzási Kékfrankosa nyerte el. A Legjobb Vörösbor – mint azt már megírtuk – a Bodri Pincészet No. 1 2012 bora lett, a Legjobb Fehérbornak a Prantner Pince Rajnai Rizling 2017-et választották, a Legjobb Rosébor pedig a Márkvárt Kft. 2017-es Szekszárdi Rosé-ja lett.

A Legjobb Bikavér díjat a Bodri Pincészet Szekszárdi Faluhely Bikavér 2015. bora, a Legjobb Kadarka díjat a Prantner Pince 2017-es Kadarkája, a Legjobb Kékfrankos díjat pedig a Takler Borbirtok, Takler Kékfrankos Reserve 2015. bora kapta.

Az idén is a Takler Pince lett a Legeredményesebb borászat. Fotó: Kadarka.net

A Legeredményesebb borászat megtisztelő címet az idén is a Takler Borbirtok, a Legeredményesebb fiatal borász címet Prantner Gergely, a Legeredményesebb kistermelő díjat az Eckert-Fetzer Pince nyerte el.

A legjobb hordós bor a Szent Gaál Kastély és Borház Kékfrankos Gesztenyés 2017. bora lett, míg a Legjobb muzeális borért járó díjat szintén a Takler Borbirtok vihette haza, Takler Cabernet Franc Reserve 2009. borával. Ezeken kívül ugyancsak különdíjat vehetett át a Schieber Pincészet.

A Szent György-napi Borünnepen közreműködött Orbán György (vers) és a Muslinca Férfikar (ének).

Igazi szekszárdi jegyek jellemzik a Szekszárd Város Bora díjas 2015-ös Bodzási Kékfrankost

Mészáros Péter borász, a Szekszárd Város Bora díjat nyert 2015-ös Bodzási Kékfrankosról a Kadarka.net-nek  elmondta, a bor alapanyagául szolgáló szőlő a család régi területéről, a dél-délnyugati fekvésű Bodzási-dűlőből származik. Mint mondta, a szőlőt negyven éves, minden évben kiváló minőségű szőlőt termő tőkékről szüretelik. A terület sajátossága, hogy az onnan származó szőlőből még a gyengébb évjáratokban is jó borokat lehet készíteni – fűzte hozzá.

A bort 15 hónapig érlelik tölgyfahordókban, mielőtt palackoznák – tudatta Mészáros Péter. A borász a 2015-ös Bodzási Kékfrankosról szintén megosztotta: testes, mégis jól iható bor, melyet igazi szekszárdi fűszeres jegyek, élénk, vibráló savak, illetve szegfűszeges, és a hordós érlelésnek köszönhetően kissé vaníliás ízhatás jellemez. Aki nem kedveli a kékfrankos vadságát, ezt a bort az is szereti, mert kerek, lágy és amellett, hogy testes, tanninos, igen jól iható – fogalmazott a borász.

A borból összesen mintegy 10 ezer palack készült – tájékoztatott el a Mészáros Péter, aki azt is elmondta, hogy a Mészáros Borház és Pince immár ötödik alkalommal nyerte el a Szekszárd Város Bora díjat.

Kicsi a hajtás, mégis biztató jövőt jósol

Az idei  Szent György-napi Borünnep alkalmával is felmutatták a Jövések könyvét, melyben Baky Péter minden évben megfesti egy kadarka hajtását, melyből aztán az aktuális évjáratra is következtetni lehet. Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke elmondta, a 100 éves kadarka tőkéről származó hajtás az idén kicsi. Ám véleménye szerint ez biztató jel, ugyanis utoljára 2003-ban volt ilyen  kicsi a hajtás, az pedig egy nagyon jó évjárat volt.

A vezetőképen: Ács Rezső adta át a Szekszárd Város Bora díjat Mészáros Pálnak. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close