full screen background image
Keresés
2021 október 22 - péntek
  • :
  • :

A Nagycsaládosok Tolnai Egyesülete nyerte el a Tolna Megyei Önkormányzat díját

A Nagycsaládosok Tolnai Egyesülete nyerte el a Tolna Megyei Önkormányzat díját

2020.02.05. A Nagycsaládosok Tolnai Egyesülete nyerte el az „Év Tolna Megyei Civil Szervezete” díjat, melyet a Tolna Megyei Önkormányzat minden évben a február 1-jén tartandó Civilek Napjához kötődően ad át.

Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke a Vármegyeházán kedden megtartott ünnepségen arról szólt, függetlenül attól, hogy az ember milyen társadalmi megbízatással rendelkezik, napról napra számtalan szerepkörben kell megállnia a helyét. Hozzátette, mindannyian gyermekek, házastársak, szülők vagyunk. Mint mondta, a különböző élethelyzetek más és más szerepeket osztanak ránk, a családon és a munkán túl pedig is arra törekszünk, hogy építsük környezetünket.

Kiemelte, ha nincs jól szervezett közösség egy településen, akkor a fejlesztések, a jó utak legfeljebb arra lesznek jók, hogy az emberek tovább álljanak. A megtartóerő a közösségépítésben van – mondta az alelnök. Hangsúlyozta, állami szervként a megye fő feladata a területfejlesztés, ám csak akkor van értelme a munkának, ha erős, jól szervezett közösségeket kötnek össze. Ezért a megyei önkormányzat útnak indította a Tolna 109 programot, melynek fő eleme, hogy összekösse a megye minden települését és a tenni akaró szervezeteket.

Fotó: Ótós Réka

Az az álmunk, hogy úgy éljünk ebben az Isten adta szép környezetben, mint egy összetartó család – fogalmazott Orbán Attila. Mint mondta, nagy reménységgel tekint a jövőre, hiszen a jó kezdeményezések és gyakorlatok sok gyümölcsöt fognak teremni.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, a civil szervezetek olyan munkát végeznek, melyet az állam, a hivatalos szervezetek nem tudnak, vagy nem akarnak elvégezni. Hozzáfűzte, ma az országban mintegy 60 ezer civil szervezet működik. Kiemelte, minden módon támogatni kell a civil szervezeteket, hiszen azoknak magunk is részesei vagyunk akár tagokként, akár szemlélődőként, események részeseiként, hiszen ezen szervezetek a települések, az egész megye életét szervezik, teszik jobbá.

Fotó: Ótós Réka

Emlékeztetett, az Országgyűlés a 2020-as évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, amivel párhuzamosan a nemzetpolitikai államtitkárság meghirdette a külhoni magyarság számára az erős magyar közösségek éve tematikus programsorozatot. Hozzátette, ez a két sorozat jól kiegészíti egymást. A magyar közösségek életének fő szervezői a civilek, akik nagyon sokat tudnak tenni azért, hogy mi magyarok ne csak magyarul beszélő emberek halmazát alkossuk, hanem egy erős magyar nemzet tagjai legyünk – mondta Potápi Árpád János.

Az államtitkár üdvözölte a Tolna 109 programot, mely szavai szerint a megyét nem csak földrajzi egységként kezeli, hanem közösségeire és az azt alkotó emberekre is gondol.

Fotó: Ótós Réka

Ezt követően Potápi Árpád János államtitkár, Fehérvár Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, illetve Orbán Attila alelnök átadta a díjakat.

Az idén az „Év Tolna Megyei Civil Szervezete” díjat a Nagycsaládosok Tolnai Egyesülete nyerte el, különdíjat vehetett át a Sárszentlőrinc-Uzdért Egyesület, míg a Bazsonyi Arany Mecénás díjat, a kakasdi Sebestyén Lajos vehette át.

A rendezvényen közreműködött a Bogyiszlói Hagyományőrző együttes, melyet tavaly megválasztottak az „Év Tolna Megyei Civil Szervezetének”.

Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close