full screen background image
Keresés
2019 december 28 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A nemzet hőseinek emléke előtt tisztelegtek Szekszárdon

A nemzet hőseinek emléke előtt tisztelegtek Szekszárdon

2019.10.04. Általános- és középiskolásokkal népesült be péntek délelőtt a Béla király tér az Aradi Vértanúk Emlékünnepe alkalmából megtartott megemlékezésen.

Az 1848-49′-es emlékműnél megtartott, koszorúzással egybekötött kegyeleti megemlékezésen zenés irodalmi műsort adtak a Baka István Általános Iskola diákjai, maguk előtt tartva az aradi tizenhármak arcképét.

A tanulók műsorukban felidézték, a Pesten 1848 március 15-én kitört forradalom vérontás nélkül zajlott le, reményt adva Magyarországnak az Európához való felzárkózásra. Ám a bécsi udvar nem engedte ki a hatalmat a kezéből és a Habsburg Birodalom 1848 szeptemberében támadást indított hazánk ellen. Az elnyomással szembeni küzdelem eggyé kovácsolta a nemzetet, a harcok folyamán kezdetekben elért sikerek pedig megrettentették a birodalmat, így Ferenc József osztrák császár I. Miklós orosz cárhoz fordult katonai segítségért.

A hatalmas orosz túlerővel szemben tehetetlenek voltak a bátran küzdő honvédek, akik végül 1849. augusztus 13-án Világosnál letették a fegyvert. Ferenc József elrettentő példát akart állni a magyarokon és szabad kezet adott a kegyetlenkedéseiről híres Haynau tábornoknak – hangzott el a tanulók műsorában.

Fotó: Kadarka.net

A diákok ugyancsak felidézték a szabadságharc leverését követő véres bosszú időszakát, közte – a megtorlás csúcspontjaként – az aradi tizenhármak kivégzésének körülményeit és a mártírok utolsó szavait.

A mártírok, kiket soha nem feledhetünk: gróf Batthyány Lajos, Knézich Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

Fotó: Kadarka.net

A zenés irodalmi műsor végeztével önkormányzati képviselők, különféle intézmények képviselői, diákok, illetve nemzetőrök részvételével megkoszorúzták a 1848-49-es szabadságharc emlékművét. Ugyancsak koszporú került Ujvári József apát-plébános, a szabadságharc szekszárdi mártírja emléktáblára. Ezt követően tizenhárom diák egy-egy nemzeti színű szalagot tűzött egy-egy vértanú nevével egy nemzetőr által tartott rúdra, melynek végére Ács Rezső polgármester gyászszalagot tűzött.

Fotó: Kadarka.net


1848-1849 megemlékezés


Read previous post:
Rémhír terjed Faddon!

2019.10.04....

Pasaréten szerezheti meg második győzelmét a KSC Szekszárd

2019.10.04. A...

Close