full screen background image
Keresés
2022 január 21 - péntek
  • :
  • :

A Paks II. projekttársaság benyújtotta telephelyengedély-kérelmét

A Paks II. projekttársaság benyújtotta telephelyengedély-kérelmét

2016.10.30. Az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. benyújtotta a telephelyengedély-kérelmét az eljáró hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) – tájékoztatta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az MTI-t pénteken.

Hozzátette: az OAH a csütörtökön benyújtott kérelmet befogadta, az engedélyezési eljárást elindította. Az engedélyezési folyamat részét képező közmeghallgatás időpontját és helyszínét a hivatal határozza meg, erről hirdetmény formájában tájékoztatja majd a nyilvánosságot.

A kormánybiztos kifejtette, hogy az engedélyezési dokumentáció összeállításakor a projekttársaságnak azonosítania kellett a természeti eredetű és emberi tevékenységekből adódó valamennyi körülményt, majd a létesítendő atomerőműre vonatkozóan vizsgálni kellett azok lehetséges hatásait, amelyek figyelembe vételével, a nukleáris biztonsági szabályok betartása mellett, az új blokkok megtervezhetők, megépíthetők, majd biztonságosan üzemeltethetők lesznek. A kérelemben igazolni kellett azt is, hogy a telephely alkalmas atomerőmű létesítésére, és nincs olyan körülmény, amely kizárná a telephely alkalmasságát a létesítmény befogadására.

A földrajzi jellemzők vizsgálata alapján a telephely és környezetének adottságai kedvezőek az új blokkok telepítésére.

Aszódi Attila elmondta azt is, hogy az engedély megszerzése kétlépcsős folyamat, amelynek első lépcsőjeként a projekttársaság 2014-ben összeállította a telephely vizsgálatának és értékelésének programját, amit az OAH 2014 novemberében jóváhagyott, 2015 májusától pedig végrehajtották a vizsgálati programot.

A vizsgálatok során a klímaváltozás lehetséges hatásait is modellezték. A földtani program részeként összesen 11 ezer méternyi kutatófúrást végeztek, több tízmillió éves kőzeteket is elérve, a földrengés-veszélyeztetettség jellemzésére pedig 150 méter mélységben új mikroszeizmikus monitoring állomásokat létesítettek az atomerőmű telephelye körül – tájékoztatott a kormánybiztos.

MTI

Fotó: atomeromu.hu
Read previous post:
Close