full screen background image
Keresés
2021 június 7 - hétfő
  • :
  • :

A paksi gigaprojektről szólt a Magyar Vállalkozói Szalon fóruma

A paksi gigaprojektről szólt a Magyar Vállalkozói Szalon fóruma

2017.12.03. Az immár tizennyolc éve sikeresen működő Magyar Vállalkozói Szalon a Vármegyeházán tartotta évadzáró fórumát, melynek vendégei a Paks II. beruházásról hallhattak érdekes információkat.

A rendezvényen Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter bevezetőjében a nagyberuházáshoz vezető útról, a projekt rendkívüli összetettségéről, grandiózus és nélkülözhetetlen voltáról számolt be. A miniszter kijelentette, a Paks II. beruházás mindenképpen megvalósul. A beruházás szükségességét indokolva tudatta, Magyarország a hazai villamosenergia szükséglet fedezését már évek óta csak mintegy 32 százalék körüli importáram segítségével tudja fedezni. Hangsúlyozta, az importáram magas aránya mind az ipar, mind a lakosság ellátása szempontjából olyan kockázatot rejt, amit „nem lehet hosszútávon bevállalni”.

Azt is kifejtette, hogy bár jelenleg olcsó az áram piaci ára, ám az unió tagállamainak különféle vállalásai és a szén-dioxid kibocsájtás csökkentése területén tett vállalások miatt ez az olcsó áram nem fog mindig rendelkezésre állni.

Hangsúlyozta, természeti adottságai miatt Magyarországnak nincs más választása, mint az atomerőmű bővítése.

Cziczer János (balról jobbra) Illés Tamás, Süli János, dr. Aszódi Attila és dr. Becskeházi Attila Csaba. Fotó: Kadarka.net

A miniszter kiemelte, hogy a minisztériumban és a Paks II. Atomerőmű Zrt-ben egyaránt arra törekednek, hogy minél magasabb legyen a magyar beszállítói arány, melynek célértéke a 40 százalékos hányad elérése. Hozzátette, ebben az orosz fél is partner, hiszen a bonyolult minősítési rendszerben az egyik előírás az, hogy a beszállítóknak telephellyel kell rendelkezniük a térségben – tudatta Süli János.

Ezt a gondolatsort folytatta Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, egyben a BME professzora. Az államtitkár a beruházás műszaki megalapozottságáról, a felépítendő technikai rendszerek fejlettségéről, megbízhatóságáról, illetve az Unió és hazánk közel jövőbeni energiaszükségletéről, az ehhez szükséges erőművi kapacitások összetettségéről, benne a nukleáris termelőkapacitások fontos szerepéről tartotta meg, számos érdekes grafikonokkal színesített előadását.

Dr. Aszódi Attila, többek között elmondta, a projekt megtérülő, illetve, hogy mára minden uniós jóváhagyás megszületett a Paks II. projekt kapcsán.  Ismertetése szerint a beruházás megvalósításához mintegy 6000 hatósági engedélyre van szükség. Ebből eddig mintegy háromszázat szereztek meg, köztük az igen fontos környezetvédelmi, illetve telephely engedélyt.

Dr. Aszódi Attila. Fotó: Kadarka.net

Ugyancsak tudatta, az új blokkok 3+ generációsak lesznek, melyek a Fukushimában történt nukleáris baleset tapasztalatait felhasználva épülnek meg. A reaktoroknak helyet adó épületek dupla héjú vasbeton kupolát kapnak, aminek köszönhetően egy utasszállító repülőgép közvetlen becsapódásával járó hatásoknak is ellenállnak.

Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a passzív és aktív biztonsági rendszereknek köszönhetően egy komplex üzemzavart is hatékonyan kezelni lehet. Bármilyen üzemzavar áll elő, annak hatásai az erőmű kerítésén belül, vagy legfeljebb annak közvetlen környékén jelentkeznek. Mint mondta, mindehhez olyan megoldásokat kell alkalmazni, melyeket eddig nem használtak Magyarországon.

Dr. Aszódi Attila azt is elmondta, hogy az orosz fővállalkozó – ASZE Mérnöki Vállalat Rt. – már kiírta a turbina-generátorok leszállítására vonatkozó tendert, melyre a GE Hungary Kft. és az Alstom Power Systems konzorcium, illetve a Szilovije Masini nyújtott be pályázatot. A pályázatok értékelése jelenleg zajlik – tette hozzá. Ugyancsak elmondta, az első vállalkozó számla kifizetése is megtörtént nemrég, valamint, hogy a magyar-orosz államközi hitel első részletét is lehívták ehhez kapcsolódva.

Telt ház a Vármegyeháza Dísztermében. Fotó: Kadarka.net

Dr. Becskeházi Attila Csaba, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár, a Paks II. projekt térségre gyakorolt jelentős gazdaságélénkítő szerepéről értekezett. Előadásának beszédes címet adott: „A Közép-Dunamenti Funkcionális Kistérség térségfejlesztési feladatai”, miszerint a projekt messze túlmutat Pakson.

Előadásában szólt a Dunaföldvár-Paks-Szekszárd-Kalocsa négyszöget érintő közúthálózat és vasútvonal fejlesztésről, az épülő új „Gerjen-Foktő” között majdan épülő Duna-hídról, a beruházás vonzáskörzetét jelentő 47 település fejlesztéséről. Az államtitkár emellett beszélt a két új atomerőmű blokk építésén dolgozó sokezres létszám komplex ellátásáról, a szállástól, a munkába járáson át, az egészségügyi és kulturális igények kiszolgálásáig.

A felvezető előadásokat követő fórum kérdéseinek megválaszolásába bekapcsolódott Cziczer János, a Paks II Atomerőmű Zrt. üzemeltetési igazgatója is, aki többek között biztonsággal kapcsolatos kérdésekre válaszolt. A kérdések nyomán az igazgató a tűzoltás és egyéb veszélyhelyzetek elhárításának megszervezéséről is tájékoztatást adott.

Brauer János (b )és Gáspár Csaba. Fotó: Kadarka.net

A rendezvényen részt vett dr. Horváth Kálmán, kormánymegbízott, akinek a részvételét az is indokolta, hogy a gigaprojekt kapcsán a közigazgatásra is jelentős feladattöbblet vár. Az előadáson ugyancsak részt vett Gáspár Csaba, Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) Tolna Megyei Szervezete társelnöke (a fenti képen), a Hungária Takarék ügyvezetője, mert mint elhangzott: egyrészről a beruházásban részt venni szándékozó térségbeli cégek érdekeinek az összehangolása segítheti a sikeres pályázatokat, másrészről pedig a pénzügyi szolgáltatóknak is fel kell, készülnie a lakosságszám növekedéséből adódó kihívásokra.

A fórum zárógondolataként Illés Tamás, a Szalon elnöke azt fogalmazta meg, hogy a fórum csak az együttműködés kezdete volt, mert a Magyar Vállalkozói Szalon a projekt előrehaladásával több hasonló Paks II-höz köthető fórumot tervez megtartani.

A Vállalkozói Szalon, mint régiónk meghatározó súlyú, értékalapú, közkedvelt gazdasági-közéleti klubja 2018-ban is érdekes, mértékadó előadásokkal, fórumokkal és kulturális programokkal várja a tagságát és minden érdeklődőt.

Kadarka.net/Magyar Vállalkozói Szalon

Fotó: Kadarka.net

 
Read previous post:
Close