full screen background image
Keresés
2019 december 28 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A régi búcsúk nyüzsgő hangulatát idézte a Szekszárdi Nyárbúcsúztató

A régi búcsúk nyüzsgő hangulatát idézte a Szekszárdi Nyárbúcsúztató

2017.09.10. A régi szekszárdi búcsúk hangulatát idézte a Szekszárdi Fősővárosi Kör nyárbúcsúztató rendezvénye, melyen több százan vettek részt vasárnap délután a Kápolna téren.

Nyárias időjárásban tartották meg a harmadik alkalommal megrendezett Szekszárdi Nyárbúcsúztatót vasárnap délután a Kápolna téren, ahol a régi szekszárdi búcsúk nyüzsgő hangulata elevenedett meg. A kellemes napsütésben önfeledten játszó gyermekekkel és régi ismerőseikkel beszélgető szüleikkel telt meg a gyönyörű szekszárdi dombok lábánál fekvő tér. A látogatókat a kulturális műsor mellett valódi vásári forgatag várta, helyi termékeket kínáló kézművesvásárral, no és persze kiváló szekszárdi borokkal.

Szollár Zoltán, a Szekszárdi Fősővárosi Kör elnöke a Kadarka.net-nek elmondta, a nyárbúcsúztatón több százan vettek részt, mintegy másfélszer annyian látogattak ki a Kápolna térre, mint az előző évben. Mint azt az elnök tudatta, a nyárbúcsúztatóval a régi szekszárdi felsővárosi búcsúk hagyományát kívánják folytatni, annak hangulatát új formában megidézni. A hagyományőrzés mellett legfontosabb célkitűzésük, hogy kellemes programot kínáljanak a családoknak, középpontba helyezve a gyermekeket.

Fotó:Kadarka.net

A hagyományos népi fajátékok mellett az idén is nagy sikert aratott Vizdár Csaba traktora, mely szinte megállás nélkül rótta a köröket az utánfutón vidáman mosolygó gyermekekkel – részletezte az elnök. Hozzátette, a hagyományos játékok mellett közkívánatra már körhinta és céllövölde is várta a kisebb, illetve nagyobb gyermekeket. Szintén újdonság volt a póni lovaglás, sőt egy díszes póni fogat is a gyerkőcök rendelkezésére állt.

A látogatók azt is megtekinthették, hogyan készül el egy festmény. A Bárka Művészeti Szalon néhány tagja ugyanis élőben festett meg helyi témákat a Remete-forrásnál. A rendezvényen emellett több szekszárdi civil egyesület is képviseltette magát, vidám hangulatban bográcsozva.

Szollár Zoltán arról is beszámolt, hogy nemcsak a látogató lett több, de az egyesület tagsága is kitett magáért. Mint mondta, az idén a tagok nagyobb része vállalt aktívan rész a rendezvény megszervezéséből és lebonyolításából, mint az első két nyárbúcsúztatón.

Fotó:Kadarka.net

A felsővárosi házaspár, Turgonyi Gábor és Balogh Beáta 12 éves gyermekükkel, Olivérrel érkezett Kápolna térre. Mint azt Beáta elmesélte, a nyárbúcsúztató igazi családi programmá vált számukra. Miután Újvárosban lakó testvérét és családját vendégül látták egy kiadós vasárnapi ebédre, közösen látogattak ki a rendezvényre. Mint azt Gábortól megtudtuk, tavaly után most második alkalommal vettek részt a programon. Olivér a körhintára is felült és az ugrálóvárat is kipróbálta, miközben ők rengeteg ismerőssel találkoztak.

Turgonyi Gábor elmondta, manapság mindig mindenki rohan és bár sok ismerősükkel, szomszédjukkal futnak össze a hétköznapokon, olyankor nincs idő szót váltani. Ám most végre alkalmuk nyílt a kiadós beszélgetésre.

A Szekszárdi Nyárbúcsúztató délelőtt szentmisével vette kezdetét. Délután fellépett Bodnár Cecil (tárogató), a Ritmo tánccsoport, a PTE IGYK Gyakorlóiskola és Gyakorlóóvoda Táncművészeti tagozata (klasszikus és modem balett), a Glaraya együttes (ének és zene), a Csizmazia Alapítvány (vers gyerek előadóktól), a MÉSZ egyesület Fashion Dance (modern tánc), Kis Pál István (vers), az Ifjú Szív Táncegyüttes, valamint Kovács Gergő (slágerek), és Pecze István (zene), illetve a Zombai Roma Egyesület.

Fotó: Kadarka.net


Szekszárdi Búcsú Szekszárdi Fősővárosi Kör Szollár Zoltán
ElőzőSzekszárdi Nyárbúcsúztató 2017. KövetkezőDöntetlent játszott Pakson a bajnok Honvéd


Read previous post:
Döntetlent játszott Pakson a bajnok Honvéd

2017.09.10....

Hűvösebb, változékonyabb idő lesz a jövő héten

2017.09.10....

Close