full screen background image
Keresés
2018 december 27 - csütörtök
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

A Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavére lett Szekszárd Város Bora

A Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavére lett Szekszárd Város Bora

2017.04.22. A Sebestyén Pince 2015-ös Iván-völgyi Bikavérét választották meg Szekszárd Város Borának – derült ki a szombat délelőtt a PTE KPVK aulájában megtartott XVIII. Szent Gyögy-napi borünnepen, ahol ünnepélyesen átadták a Szekszárdi Borvidéki Borverseny díjait.

2018hirdetés

– Az idei esztendő több szempontból is különleges volt. Egyrészt azért, mert Szekszárd közösen a fiatal borászokkal egységes arculatot alakított ki a város és a borvidék számára, ami újabb szép példája az összefogásnak – mondta megnyitó beszédében Ács Rezső polgármester. Megjegyezte, csütörtökön és pénteken tartotta Szekszárdon közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Ahhoz, hogy a rendezvény jól sikerült, szükség volt arra is, hogy kiváló borokkal kápráztassák el a vendégeket – fogalmazott a városvezető.

A versenyről szólva elmondta, az idén szinte kizárólag aranyérmet osztottak ki, ami jól mutatja a borvidék fejlődését. Mint hozzáfűzte, a díjazottak között több kisebb termelő és fiatal borász is található, mely a jövő szempontjából rendkívül fontos.

Ács Rezső mondott beszédet az ünnepélyes eredményhirdetésen. Fotó: Kadarka.net

Szekszárd a rendezvényeinek szervezésekor és fejlesztési irányok meghatározásakor mindig kiemelt helyen kezelte a bort, mert az egy erős alap, melyre a város támaszkodhat – zárta beszédét Ács Rezső polgármester.

– Ebben az évben kicsit kevesebb minta érkezett, mint az előző években, melyre a gyengébb 2014-es évjárat szolgálhat magyarázattal. A termelők összesen 184 tétellel neveztek a borvidéki borversenyre. A borászok 153 vörös-, illetve 17 fehérbort, valamint 14 rozét neveztek be – mondta a borversenyről tartott értékelésében Sebestyén Csaba borász, a szervező bizottság elnöke.

A Szent György-napi borünnep egyben a bikavér ünnepe is Szekszárdon – emlékeztetett Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke. Fotó: Kadarka.net

A hordós tételek száma csökkent, a palackos borok száma pedig nőtt, ami jelzi a minőség emelkedését. Ugyancsak a borverseny színvonaláról árulkodik, hogy egyetlen tételt sem kellett kizárni a versenyből – tudatta.

A zsűri végül összesen 57 érmet osztott ki. Két nagyarany és 49 aranyérem, valamint 6 ezüstérem született – ismertette az eredményeket Sebestyén Csaba. Megjegyezte, Balatonbogláron hasonló mintaszám mellett mindössze 18 bort ismertek el aranyéremmel.

Sebestyén Csaba borász adott rövid értékelést a versenyről. Fotó: Kadarka.net

A borokat 8 külső biztosság vizsgálta, a 90 pont feletti borok pedig csúcszsűri elé kerültek – ismertette a bírálás menetét. Külön-külön bizottságot állítottak fel a 90 pont feletti kadarkák és bikavérek számára. Mivel azonban végül egy kadarka sem jutott 90 pont fölé, ezért a két legmagasabb pontszámot elért kadarka került a csúcszsűri elé – tette hozzá. A csúcszsűri összesen 21 mintából választotta ki a különdíjas borokat, köztük a Város Borát – tudatta a szervező bizottság elnöke.

A Takler Borbirtok 6, a Bodri Pincészet 5, a Mészáros Borház, a Prantner Pince és a Vesztergombi Pince egyenként 4, az Eszterbauer Borászat és a Twickel Szőlőbirtok 3-3 aranyérmet szerzett a borversenyen.

A megnyitó beszéd és az értékelés után került sor az elismerések átadására.

Szekszárd Város Borának az idén a Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavér 2015 borát választották meg, mely egyben a legjobb bikavér címet is elnyerte. A legjobb vörösbor a Vesztergombi Pince 2012-es Bodzási Merlot válogatása lett, a legjobb fehérbornak járó elismerést Hetényi János Pincészete szerezte meg Fehér Cuvée 2016 borával. A legjobb rozé címet a Prantner Pince Rosé Cuvée 2016 bora érdemelte ki, a legjobb kadarkának járó elismerést pedig az Eszterbauer Borászat Nagyapám Kadarka 2016 nyerte el.

A legeredményesebb fiatal borásznak járó díjat Klein Miklós vehette át, a legeredményesebb borászat pedig az idén is a Takler Borbirtok, míg a legeredményesebb kistermelő Kehl János lett. A legjobb hordós bornak a Bodri Pincészet 2016-os merlotját választották meg, a borszakmai zsűri különdíját pedig Bősz Adrián kapta.

A vezető képen: Ács Rezső (b) adja át Sebestyén Csaba borásznak a Szekszárd Város Boráért járó díjat. Fotó: Kadarka.net


ElőzőA Szekszárdi Borvidéki Borverseny ünnepélyes díjátadója KövetkezőSzemélyautó gázolt el egy kerékpárost Szekszárdon


Read previous post:
Személyautó gázolt el egy kerékpárost Szekszárdon

2017.04.22....

Felborult egy autó Dombóváron, ketten megsérültek

2017.04.22....

Close