full screen background image
Keresés
2021 április 13 - kedd
  • :
  • :

A szekszárdi Janó Attiláné lett az első Év Megyei Önkéntese Tolnában

A szekszárdi Janó Attiláné lett az első Év Megyei Önkéntese Tolnában

2017.12.05. A szekszárdi Janó Attiláné Puska Valéria vehette át az első alkalommal átadott Év Megyei Önkéntese díjat a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Háztól kedd délután a Babits Mihály Kulturális Központban.

A díjátadón megjelenteket elsőként köszöntő Csillagné Szánthó Polixéna, a szekszárdi közgyűlés humán bizottságának elnöke beszédében többek között arról szólt, hogy a szívből jövő őszinte, másért végezett munka az igazi önkéntesség.

Réger Balázs, a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házat (TMCSEÖH) működtető Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, a TMCSEÖH azért is jött létre, hogy segítse az önkéntes munka szervezését Szekszárdon és a megyében. A díjról tudatta, az elismerés segít ráirányítani a figyelmet azokra, akik önzetlenül segítenek másoknak, azokra, akik hivatásukon túl is adnak a társadalomnak. Elmondta, az Év Megyei Önkéntese egy újonnan alapított díj, melyet az ország számos megyéjében adnak át az önkéntesség napjához kapcsolódóan. Hozzáfűzte, olyan országos kezdeményezésről van szó, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a család, esélyteremtési és önkéntes házakon keresztül támogat.

Dalla Valle Bettina, a TMCSEÖH vezetője elmondta, azon dolgoznak, hogy minél több önkéntes segíts a TMCSEÖH és partner szervezetei munkáját és évről évre egyre több önkéntest jelöljenek a díjra.

Dalla Valle Bettina, a TMCSEÖH vezetője. Fotó: Kadarka.net

Az önkéntességről, annak szerepéről és fontosságáról szólva tudatta, az önkéntesség olyan tevékenység, amit egyénileg, vagy csoportosan, rendszeresen, vagy alkalmanként, a közösség érdekében, személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes munka előnye, hogy segíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység és kirekesztődés csökkentéséhezg. Mint mondta, az önkéntesség napjainkban még nem teljesen kiforrott, nehéz a különféle feladatokra önkéntest találni, főként olyat, akire mindig lehet számítani és aki teljes bizalmat élvezhet.

Dalla Valle Bettina közölte, az első Év Megyei Önkéntese díjat a szekszárdi Janó Attiláné Puska Valéria veheti át.

A díjazott méltatásában többek között elhangzott, Janó Attiláné rengeteg programnak, adománygyűjtésnek és -osztásnak a szervezésében és kivitelezésében tett tanúbizonyságot feltétel nélküli segítőkészségről, figyelmességről és tapintatosságról. Önkéntes munkájával a TMCSEÖH számos programja valósult meg. Lelki vezetője a szekszárdi Katolikus Baba-mama Klubnak, ahol minden hétfőn előadást tart, beszélgető kört szervez lelki témákban, segíti az odajáró gyerekeket, amiben csak tudja. Egy-egy kisbaba születésekor komatálat visz az anyukáknak, segít takarítani, kertészkedni és segítséget nyújt a gyermekfelügyeletben.

Emellett rengeteg tárgyi adományt gyűjt az arra rászorulóknak, akik részére maga is sokszor adományoz. Legutóbb egy négy gyermekes anyukának szerzett bútorokat és sok minden mást. Nemrég pedig megszervezett egy találkozót: egy balesetben 10 éve súlyosan megsérült, de azóta felépült férfi megmentőjét kutatta fel. Lélekben mindig a jót, szeretetet, segítést tartja szem előtt – hangzott el a méltatásban.

Az igencsak meglepett Janó Attiláné, aki több szekszárdi általános iskolában és két óvodában tanít hittant, a díj átvételét követően arról szólt, hogy azért végez önkéntes munkát, mert szereti. Hozzátette: ajándéknak tartja, hogy ilyen tevékenységet végezhet és jutalomnak tartja azt, hogy másoknak adhat. Az óvodai hittanórákon is minden nap azt tanítja a gyermekeknek: „tedd a jót, mert olyan jó csak úgy jót tenni”.

Vedd észre, hogy kinek, hol, mire van szüksége, szólítsd meg, beszélj hozzá, tégy érte, nyújtsd a kezed és imádkozz érte – így lehet jót tenni, ezt tanítom az óvodásoknak is, mondta el Janó Attiláné.

A díjat Réger Balázs, a Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület elnöke, Csillagné Szánthó Polixéna, a humán bizottság elnöke, illetve Zsikó Zoltán, a Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Kft. adta át.

A vezetőképen Janó Attiláné és Réger Balázs. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close