full screen background image
Keresés
2021 március 2 - kedd
  • :
  • :

A szekszárdi kistermelők borai is kivételes évjáratról tanúskodnak

A szekszárdi kistermelők borai is kivételes évjáratról tanúskodnak

2018.05.03. A 2017-es évjárat kiválóságát erősítette meg a Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör és a Német Nemzetiségi Egyesület borversenye, melyet vasárnap délután tartottak meg a  Szent István Házban, ahol kistermelők borai versenyeztek az érmekért.

Horváth Jánosné Edit, a társaskör általános elnökhelyettese elmondta, összesen 90 minta érkezett, melyeket két bizottságban nyolc borbíra értékelt húszpontos rendszerben. A tételek között 57 vörösbor, 20 fehérbor és 13 rozé szerepelt. Nagy aranyat 9, aranyérmet 20, ezüstérmet 31, bronzérmet 19, oklevelet pedig 11 bor szerzett.

Nagy aranyat 4, aranyérmet 20, ezüstérmet 18, bronzérmet 12, oklevelet pedig 6 vörösbor kapott. A versenyre nevezett fehérborokat 3 arany-, 7 ezüst-, és 5 bronzéremmel, valamint 2 oklevéllel ismerték el. A rozék közül 2 kapott nagy aranyat, míg 6 tételt ezüst-, 2 mintát bronzéremmel, hármat pedig oklevéllel díjaztak.

A legjobb kékfrankos különdíjat Töttős István nyerte 2017-es kékfrankosával. Ugyancsak nagy aranyat nyert a Füzi Pince 2017-es cabernet franc-ja, Töttős István 2017-es kadarkája és Steinerné Góra Aranka 2017-es blauburger bora. Szintén nagy aranyat kapott Töttős Tibor 20178-es chardonnay bora, illetve Makrai Gyula 2017-es olaszrizlingje, valamint Zsinkó János Attila 2017-es évjáratú olaszrizlingje.  Nagy aranyat kapott még Makrai Gyula 2017-es kékfrankos rozéja és Steinerné Góra Aranka 2017-es kékfrankos rozéja.

A verseny eredménye megerősítette a 2017-es évjárat kiválóságát, az évjáratot a szép ősz, a magas mustfokok és a jól beérett szőlők jellemezték – tudatta Módos Ernő borász. A vörösborok kapcsán elmondta, vastag és testes tételeket kóstoltak, szép színanyagokkal és magas beltartalmi értékkel.

A kiváló 2017-es évjárat kapcsán arról is szólt, hogy a gazdák egy része nem tudta kihozni az alapanyagban rejlő lehetőségeket. A borász szerint ennek az alkalmazott hagyományos borkészítési technológia az oka. Példaként hozzátette, több minta esetében nem sikerült a maradék cukrot kierjeszteni. Azt is elmondta, hogy több esetben hibás volt a kénhasználat, a gazdák nem kellő időben és mennyiségben kénezték borukat.

Módos Ernő összességében elismerősen szólt a kóstolt borokról. Mint mondta, az aranyérmek száma, aránya is megfelelő volt. Kiemelte, a verseny húszéves története során óriási fejlődés volt tapasztalható a kistermelők borainak minőségében. Zárásként hozzátette, ezen a bormustrán a gazdák is jelen lehetnek és a borbírálatot is hallhatják, ami segíti őket a fejlődésben.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close