full screen background image
Keresés
2021 augusztus 5 - csütörtök
  • :
  • :

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala új elnöke tartott előadást Szekszárdon

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala új elnöke tartott előadást Szekszárdon

2019.03.28. Pomázi Gyula, ipar stratégiákért és szabályozásért felelős volt helyettes államtitkár, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala frissen kinevezett elnöke tartott előadást az elfogadott iparstratégiáról a Magyar Vállalkozói Szalon Egyesület és a Magyar Közgazdasági Társaság Tolna Megyei Szervezete szervezésében szerda este Szekszárdon,  a Mészáros Borházban.

Pomázi Gyula az előadás előtt portálunknak elmondta, az ipari termelés 5,5 százalékos növekedést produkáló ágazata a hazai gazdasági területeknek. Hozzátette, az erre ráépülő szolgáltatásokkal, kereskedelmi rendszerekkel, logisztikai megoldásokkal ez nagyon széles részét képviseli annak, amit a hazai GDP termelni tud.

Mint mondta, ennek köszönhetően a következő 1-5 évben olyan fókuszpontok jöhetnek létre, amelyből az egyik példa az élelmiszergazdaság, az élelmiszeripar, illetve az erre felépített teljes értékű láncban – ami onnan indul, hogy a termék, amit feldolgoztak, miként jut el a vásárlókig – megvalósuló fejlesztés. A kormány ennek teljes folyamatát próbálja meg fejlesztéspolitikájában összehangolni.

Az elnök kiemelte, több olyan jellegű együttműködés kell, hogy megvalósuljon, amelyek egy része az agráriumot, másik része a feldolgozóipart, harmadik része a kereskedelmet kell, hogy kezelje.

Prioritást élvez az egészséggazdaság, az egészségipar, melynek szerteágazó területei közül ki lehet emelni a gyógyszeripart – tudatta Pomázi Gyula. Mint mondta, ebben jó az ország és ehhez megfelelő szellemi potenciál áll rendelkezésre, ami világszinten is versenyképessé teszi az ágazatot. Ide tartozik a gyógynövény-előállítás, az orvosi-műszer gyártás, mint az ország kiemelt, nagyon fontos ágazata.

Másik ilyen ágazat az építésgazdaság, az épített környezet és az erre ráépülő építőipar-alapanyagipar fejlesztése, mely a következő tíz évben nagyon komoly szerepet kap.

Nem szabad elfelejteni a járműgyártást – illetve a járművekhez kapcsolódó ágazatokat – amely átalakulóban van és sokkal erőteljesebben egy gyártásközpontból megy át a hozzáadott értéket termelni képes tevékenységek felé.

A vezetőképen Pomázi Gyula. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close