full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

2018.01.08. Noha az idei tél eddig meglehetősen enyhének mutatkozik, csaknem minden napra jut egy-két szén-monoxid-szivárgásos eset. A problémát leggyakrabban a nyílt égésterű berendezés, vagy a levegő-utánpótlás hiánya okozza. 2017-ben a tűzoltókat több mint hatszáz szén-monoxidos esethez hívták országszerte, az érintett háztartások több mint felében volt érzékelő.

A katasztrófavédelem évek óta kampányol a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében. Ahhoz, hogy el lehessen kerülni a bajt, egyszerre több dolgot is el kell intézni egy háztartásban. Fontos, hogy a kéményeket rendszeresen ellenőrizze szakember, ugyanilyen lényeges, hogy a hőtermelő eszközök (kandalló, kályha, kazán, vízmelegítő stb.) is évente átessenek ellenőrzésen. Elengedhetetlen a megfelelő légcsere, tehát tilos az ajtón, ablakon lévő, vagy fali szellőzőket elzárni, betömni.

Életet menthet a megbízható szén-monoxid-érzékelő, akár minden helységben, ahol hőtermelő eszköz működik. A katasztrófavédelem figyelemfelhívó kampányának köszönhetően egyébként egyre elterjedtebbek a szén-monoxid-érzékelők. 2017-ben a tűzoltók már az esetek több mint felénél olyan lakásba, házba vonultak, ahol használtak ilyen berendezést, míg 2012-ben ez az arány még nem érte el a tizennyolc százalékot sem. A statisztikákból az is kiderül, egyetlen alkalommal sem okozott halált a szén-monoxid olyan lakásban, ahol érzékelő működött. Mindezek mellett maga az „éberség” is hasznos, figyelni kell az apró jelekre, hiszen a szén-monoxidnak nincs se színe, se szaga, és alattomosan árt: megszünteti a vér oxigénszállító kapacitását, úgy öl, hogy oxigénhiányt idéz elő a szervezetben.

A kezdetben jelentkező fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar hasonlít a migrén vagy az influenza egyes tüneteire, ezért gyakran nem értelmezik helyesen a figyelmeztető jeleket. Pedig érdemes gyanakodni, mert ha az érintett nem tesz semmit, később már nem biztos, hogy lesz rá alkalma, ugyanis egy bizonyos mérgezési fokon túl a szén-monoxid már végtagbénulást okoz. Ezért a tünetek megjelenésekor azonnal mindenkit ki kell menteni a szabad levegőre, mentőt, tűzoltót kell hívni, le kell állítani minden olyan berendezést, amely forrása lehet a mérgező gáznak, és ki kell szellőztetni a helyiségeket.

* A kép illusztráció

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close